Floor Vereijken in de pepernotenwinkel.
Volledig scherm
Floor Vereijken in de pepernotenwinkel. © Jan van Eijndhoven

Tilburgse pepernotenwinkel met 50 smaken open: van zure mat, seroendeng, truffel tot limoncello

Di 26 sept: De vreemdste smaak? ,,Zure mat waarschijnlijk", lacht Floor Vereijken van de Tilburgse pepernotenwinkel. Ze doet voor hoe zuur mensen kijken als ze de pepernoot eten. ,,De smaak zit aan de buitenkant, vanbinnen is het pepernoot."

door Bas Vermeer

Je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben er in de nieuwe Tilburgse winkel een pepernoot van. Ras el hanout, seroendeng, pumpkin spice en limoncello bijvoorbeeld. De kruiden of specerijen zitten in de pepernoten of in een laagje eromheen.  

,,Vijftig smaken", vertelt Vereijken. ,,Tot en met december wisselen we het assortiment, dus er komen nog veel nieuwe smaken aan." In de zaak staat een proeftafel waar mensen ze voor het kopen uit kunnen proberen. 

Oh en: gewone pepernoten hebben ze ook. 

Pepernotenfabriek
Eigenaar van de winkel is pepernotenfabriek Van Delft uit Harderwijk. Van iedere 100 in Nederland verkochte pepernoten komen er ongeveer 70 uit de bakkerij. Van Delft is de grootste en oudste pepernotenfabriek ter wereld en bestaat sinds 1880. 

De fabriek opent de laatste jaren steeds meer winkels in Nederland. De Tilburgse vestiging behoort tot de ruim 35 filialen die Van Delft dit jaar opent ter promotie van de pepernoten. Er zijn al winkels geopend in onder meer Enschede, Groningen en Zwolle. Tilburg heeft dit jaar voor het eerst een winkel, Den Bosch al sinds 2015

Loop
Hoewel de Bossche winkel heel populair is, weten Tilburgers de winkel aan het Stadhuisplein nog niet echt te vinden, aldus Vereijken. Op de hoek staat het uitgebrande pand van de Febo, daardoor zit de loop er niet echt in, vermoedt ze.  

De winkel is tijdelijk: na het sinterklaasfeest sluiten de deuren weer. 

Blogs