Volledig scherm
Café Burgemeester Jansen. Foto Ailsa Rainer

Tilburgse schoonheid uit de 180 graden-vijver

Do 9 jan: Een echte snack komt uit de frituur. Blokje kaas, plakje worst, olijf, prima spul hoor maar een snack is pas een snack wanneer het hete vet er overheen is geweest. Zo simpel is het gewoon.

door gastblogger Culisjors

Iedere week scroll ik in mijn favoriete rubriek 'De Stad Van...' meteen naar het kopje snacks. Bijna iedere week is er weer die teleurstelling, nee onbegrip.
Zelden wordt er een echte snack genoemd, het gaat meestal van: 'Ik ben niet zo'n snacker", of 'Een broodje roomkaas van bakker die en die'. Altijd is het wel iets, zelden is het een echte snack.

Dat is jammer en zo onnodig. Want Tilburg heeft zoveel moois te bieden uit de 180 graden-vijver. En dan heb ik het over kwaliteit hoor. Natuurlijk, er is genoeg eenheidsworst te vinden en menig snackbar is niet meer dan een ontdooifabriek van culinair verdriet. Maar weet je de weg in de jungle van vet dan blijkt genieten ineens niets meer dan een keuze te zijn.
Op zeker.

Een zoektocht hoeft dat niet eens te zijn. Zeker niet voor de gemiddelde 'De Stad Van...'-kandidaat. Bij het favoriete café Burgemeester Jansen staat namelijk een pracht van een bitterbal op de kaart. Je kunt er zelfs kiezen. Ze hebben er een standaard - niet nader omschreven - bal en de fameuze Amsterdamse Van Dobben bitterbal.
Onderdruk de eventuele neiging om voor de hoofdstedelijke bravoure te kiezen, want de bitterbal die voor standaard door moet gaan is een regionale topper. Huisgemaakt door topfriturist Tra uit Goirle. Naast voortreffelijke kroketten en bamischijven maken ze er dus ook bitterballen voor de horeca. In Tilburg behalve bij Burgemeester Jansen, ook te verkrijgen bij Café Van Horen Zeggen.

Eenmaal voor je neus valt meteen op dat geen bal hetzelfde is. Hand gedraaid dus. Of ze staan er achter de lopende band deukjes in te duwen. Het geeft de bal in ieder geval een magnifieke uitstraling. Plus het voordeel dat het balletje zich door zijn asymmetrische vorm makkelijk in de mosterd laat dippen.
Dan de paneerlaag. Mooi bros krokantje dat springt, knettert en knispert in de mond dat het een lieve lust is. Een heerlijk voorspel op de geweldige ragout die het balletje herbergt. Vol, vlezig en krachtig met een majestueus romig mondgevoel (men fluistert dat een toefje koffiemelk Tra's geheime toevoeging is).
Eenmaal achter de huig blijf je achter met een hartverwarmend voldaan gevoel en de onweerstaanbare drang de volgende naar binnen te tikken.
Chapeau familie Tra, alweer een tevreden mens!

En chapeau Burgemeester Jansen voor jullie neus voor kwaliteit. Vraag de gerant, op de quasi nonchalante toon die de kenner siert, of dat niet de ballen van Tra zijn die hij daar presenteert en er verschijnt een twinkeling in de ogen. Jazeker! Dat is pure liefde voor het gekozen product. Niet alleen de bieren, maar ook de garnituren nemen ze daar uiterst serieus. Laat het een voorbeeld zijn, want met een goede snack op de kaart is het grote genieten nooit ver weg.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement