Volledig scherm
Het kantoortje links is het enige gebouw dat nog overeind staat op het Van Gend & Loosterrein. De foto is genomen vanaf de plek waar tot voor kort een kelder lag.

Tilburgse stadscamping in Spoorzone - waarom niet?

Ma 12 aug: Ideetje van Eric Steur: een stadscamping in de Spoorzone. Meer precies op het voormalige Van Gend & Loosterrein. En waarom niet?

door Rik Goverde

Het zal u bekend zijn, het VGL-terrein ligt er brak bij. Aanvankelijk de plek voor de T-Dome, maar die is van de baan. Dus is de gemeente naarstig op zoek naar goede -liefst duurzame- plannen voor een tijdelijke dan wel semi-permanente invulling. Denk stadslandbouw, denk duurzaam, denk verbroedering & verbinding.

Eerder al gaven verschillende studenten hun visie op het gebied, tijdens het Future of Foodfestival van het Wereldpodium. (Geheel terzijde: de kelder waarin de studenten hun presentatie gaven en waarvan de muren volgeschreven stonden met indringende teksten, is inmiddels afgebroken. Op die plek rest nu een gele zandvlakte).

Maar meer plannen zijn welkom, laat een gemeentewoordvoerder vandaag weten. Nog tot eind dit jaar loopt een inventarisatiefase voor het gebied, tot dan kunnen mensen plannen aanleveren. "Als het een goed idee is, met body en doordacht, zullen we er zeker naar kijken."

Stapt naar voren: Eric Steur, met een idee voor een Stadscamping. Goed, het idee is nog vers en een beetje in de droomfase, maar het worstelt zich langs praktische bezwaren noest in de richting van de werkelijkheid.

Bedacht toen hij op camping De Lievelinge nabij Gorinchem stond. De stadscamping moet, dat moge helder zijn, geen plek worden waar caravans en tentjes rij aan rij staan. Denk eerder aan oude dubbeldekkers, treinwagons, pipo-wagens, tipi's. Veldjes met als thema 'Vogeltjesbuurt' om de camping echt Tilburgs te maken; hij noemt maar iets. En natuurlijk zijn tentjes en caravans ook welkom. Maar dus niet in een rijtje.

Nee, hij heeft geen ervaring in het uitbaten van campings, zegt hij deze maandagmiddag boven de koffie in een kroeg in het centrum. Steur komt zelf meer uit de online-marketinghoek en is bezig een eigen bedrijf op te zetten. En dus die camping. Hij hoeft niet per se zelf de uitbater te zijn, maar wil het plan wel mee helpen ontwikkelen en opbouwen. "Tilburg heeft volgens mij nog geen camping in de stad. En maar iets van 350 hotelkamers (335 kamers alleen in Tilburg, red). Festivals als Incubate, Roadburn, de kermis, Mundial, dan zijn mensen op zoek naar slaapplekken."

Steur is bezig contact te leggen met de gemeente, om te bespreken wat de mogelijkheden zijn. Onlangs trok hij gewapend met een camera door het gebied: plek zat. De oude loodsen van Piet van Beurden, in de oksel van de Hart van Brabantlaan en de Ringbaan West, waarom zou dat geen jeugdherberg kunnen worden? Of een verblijfsruimte? En de voormalige brandstofsilo als slaapplek? Of klimwand? "Ik denk dat zo'n camping een prima invulling is. En in de winter kun je er evenementen houden. Iets van een kinderboerderij erbij."

Denk in mogelijkheden, mensen! De twitternaam @stadscamping013 heeft Steur al geclaimd, hetzelfde geldt voor de url. En hij heeft al contacten met een meedenkende architect. Maar meer brains om mee te stormen zijn altijd welkom. Melden via Twitter!

Blogs