Volledig scherm
Een beeldbank. © BeeldWerkt

Tilburgse stadsfotograaf-verkiezing zet kwaad bloed: 'Ik waarschuw mijn studenten altijd voor dit soort wedstrijden'

Do 2 nov: Het idee van Citymarketing Tilburg om de titel 'stadsfotograaf' in leven te roepen, zet kwaad bloed bij een flink aantal fotografen. ,,Deze hele actie is opgezet om aan foto's van Tilburg te komen zonder ervoor te hoeven betalen."

door Bas Vermeer

Citymarketing Tilburg maakte gisteren bekend dat de stad naast een stadsdichter ook een stadsfotograaf krijgt. Wie de wedstrijd wint mag zich een jaar lang stadsfotograaf noemen en krijgt een bedrag van 1000 euro. Als tegenprestatie maakt de stadsfotograaf iedere maand een foto in Tilburg, de foto's worden gebruikt ter promotie van de stad. 

Dat er voor de foto's van de stadsfotograaf en alle mensen die aan de wedstrijd meedoen 1000 euro wordt uitgetrokken ('een schijntje'), stuit op kritiek. Al helemaal omdat de foto's daarna voor altijd rechtenvrij te gebruiken zijn.

Stadsbakker

Quote

Ik waarschuw mijn studenten altijd voor dit soort wedstrij­den.

Bart Blewanus

,,Gaan we straks ook een 'stadsbakker' krijgen die tegen kostprijs de lunch mag verzorgen?", vraagt docent fotografie Bart Blewanus zich af. ,,Ik waarschuw mijn studenten altijd voor dit soort wedstrijden. Fotowedstrijden heb je in een aantal categorieën maar dit is echt het laagste: een bedrijf of organisatie schrijft een wedstrijd uit, niet ter promotie van de fotografie, maar om er zelf beter van te worden. Als winnaar krijg je een fractie van de waarde van de foto's, als deelnemer verlies je alle rechten." 

Blewanus klom in de pen en schreef een openbare brief aan Citymarketing. 

Eer

'Bijzonder discutabel', noemt de Tilburgse fotograaf Koen Bakx de wedstrijd en daaraan gekoppelde titel. ,,Misschien heeft Citymarketing goede bedoelingen, maar het lijkt erop dat deze wedstrijd is opgezet om op een goedkope manier de beeldbank te vullen. En om dat te camoufleren koppelen ze er een eretitel aan."

Overigens vindt Bakx het op zich een goed idee. ,,Ik ben helemaal vóór iets als ‘stadsfotograaf’, natuurlijk is het een eer. Maar het is ook je werk. Dan is het toch niet zo vreemd dat je ervoor betaald wordt? En waarom zou de foto die je instuurt voor een wedstrijd meteen gratis door iedereen te gebruiken moeten zijn?"

Een stadsfotograaf zou benoemd moeten worden door het college B en W, stellen Bakx en Blewanus. 

#tegendebakker

Quote

Die 1000 euro, dat klinkt wel lekker, maar dat je daar je complete auteurs­rech­ten voor op moet geven...

Marieke Plasier

Dezelfde geluiden klinken bij bekende fotografen als Marieke Plasier, William van der Voort, Hans van Dongen en Jostijn Ligtvoet. Plasier: ,,Toen ik het las, gingen mijn haren recht overeind staan. Die 1000 euro, dat klinkt wel lekker, maar dat je daar je complete auteursrechten voor op moet geven..." 

Natuurlijk kun je niet meedoen, klinkt het. Maar het gaat ook om het gemak waarmee men gratis werk verwacht ('En van een organisatie als Citymarketing verwacht/hoop je toch dat ze budget hebben voor foto's'). 

Plasier verwijst naar de #tegendebakker op Twitter, onder die hashtag wordt gepraat over de bizarre voorwaarden van opdrachtgevers. ,,Plaats het in dat perspectief." Van der Voort: ,,Het is typisch. 'We hebben geen budget, maar je krijgt naamsvermelding en exposure.' Dat je het daar maar voor moet doen." 

Reactie Citymarketing

Bij Citymarketing zijn ze verrast door de negatieve reacties. ,,Het is gewoon een leuke actie", reageert een citymarketeer Ben Smit. ,,We willen hiermee het ambassadeurschap van de bewoners activeren. De hele stad heeft baat bij een beeldbank, iedereen kan die foto's gratis gebruiken: van studenten tot verenigingen. Die zijn altijd op zoek naar beeldmateriaal." 

Citymarketing Tilburg heeft, zo klinkt het, maar een fractie van het budget van steden als Rotterdam en Eindhoven (De gemeente heeft 4,7 miljoen voor 4 jaar vrij gemaakt - Red.). ,,Het aanstellen van een stadsfotograaf is een creatieve en daadkrachtige manier om de stad in beeld te brengen."

Poll

Tilburgse stadsfotograaf-verkiezing...

  • Leuke actie (15%)
  • Verkapte broodroof (79%)
  • Geen mening (6%)
617 stemmen
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Blogs