Volledig scherm
Jan Schellekens in 2011. Archieffoto BeeldWerkt

Tilburgse zwerver Jan 'halve euro' Schellekens (71) overleden

Do 8 okt: ’Meneer, hèdde gij ‘nen halve euro vur mèn’. Dat kreeg Sint-Petrus deze week aan de hemelpoort te horen. Jan Schellekens is dinsdag op 71-jarige leeftijd overleden.

door Bas Vermeer

Schellekens was samen met ‘Adje’ één van de bekendste zwervers/junks van de Tilburgse binnenstad. ‘Jan Schèl' noemden Tilburgers hem. Ook wel bekend als Kwartje, Een Gulden of Halve Euro. Naar het geld dat hij mensen vroeg.

Danser
De verhalen en legendes over Schellekens zijn legio. De lange, frêle man met zijn haast tandeloze mond was vroeger een bekend dj, een volleerd balletdanser. Zo wil de overlevering.
En inderdaad: ooit was hij de keizer van de dansvloer. Later begenadigd club-danser en disc-jockey. In zijn jonge jaren leefde Jan voor de dans. In de jaren ‘60 barstte Tilburg van de clubs en kon hij, naar eigen zeggen, ‘aan elke vinger van elke hand wel tien vrouwen krijgen’.

Drugs
Eind jaren '60 dook hash op in het uitgaansleven. Schellekens blowde alleen maar, geen harddrugs. ‘Toch werd ik er gek van.’ Studeren probeerde hij tot zijn 35ste, maar de Tilburger raakte aan de zwaardere drugs. Van speed werd hij rustig in zijn hoofd. Vanaf die tijd begon Jan Schèl te zwerven door zijn stad.

Rond zijn zestigste werd Jan nog gevraagd of hij geen clean leven wilde.
„Nee. Dan is alles slap geouwehoer, zo gezegd. Ik heb er alle ellende voor over gehad. Ik ben zo vrij als een hondje. Ik schei er nog wel eens mee uit om junk te zijn. Als ik er te oud voor word.”

Maar hij werd nooit oud genoeg.

TILBURG - De Gulden Heer, Vijftig Cent of D'n Halven euro: donderdag om 16 uur wordt Jan Schellekens samen met Pater Poels geëerd. Zie ook http://www.brabantsdagblad.nl/regios/tilburg/5348439/Tegel-voor-Jan-Schel-en-Pater-Poels.ece
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement