Volledig scherm
Initiatiefnemers (vlnr) Loek Sijbers, Pieter van Beurden, Olivier Jaspers, Corina Aalberts, Alex Schneiders, Alastair Gillespie en Jan van Beurden. © Jan van Eijndhoven

Tóch weer feest en herdenking tijdens Tilburgse bevrijding: ,,Een moment om te vieren"

Do 12 okt: De stad krijgt tóch weer een herdenking op 27 oktober, de dag waarop Tilburg in 1944 werd bevrijd.  Peace and Jam, zo heet de nieuwe bevrijdingsavond. 

door Bas Vermeer

Eerder dit jaar veranderde de manier waarop Tilburg de oorlog herdenkt. Waar eerst ook nog herdenkingen plaatsvonden op 27 oktober, de dag van de Tilburgse bevrijding, werd 4 mei aangewezen als moment voor een gezamenlijke herdenking van alle oorlogsslachtoffers

'Bijzonder moment'

Quote

Alastair is zelf een Schot, hij heeft ooit aan de Schotse strijders beloofd 'dat we dit nooit gaan vergeten

Piet van Beurden


,,De bevrijding op 27 oktober is een bijzonder moment in de geschiedenis van de stad, een moment om te vieren", vertelt Piet van Beurden, medeorganisator van Peace and Jam. ,,Dat is voor ons de reden om op eigen initiatief de bevrijdingsherdenking in een nieuw jasje te steken." 

Hij hoort bij de groep 'betrokken Tilburgers' die de handen ineenslaat voor de herdenking en feest op 27 oktober. Naast Van Beurden werken onder meer 
Stadhuisstraat-ondernemer Alex Schneiders en Alastair Gillespie aan de organisatie mee. ,,Alastair is zelf een Schot, hij heeft ooit aan de Schotse strijders beloofd 'dat we dit nooit gaan vergeten.'"

Ook bij Van Beurden zit de Tilburgse bevrijding diep. Zijn grootvader was een verzetsman die met het Engelse leger optrok en werd onderscheiden voor 'dapperheid in het veld'. 

Bevrijdingsfeest

Quote

En we hopen dat over twee jaar er niet alleen feest is in de Stadhuis­straat maar op alle pleinen van de stad

Piet van Beurden

Peace and Jam begint klein. De eerste editie start met een herdenkingsceremonie gevolgd door enkele optredens en activiteiten. Zo is er een officieel gedeelte met sprekers, leggen 'levende standbeelden' van een doedelzakspeler en vaandeldrager bloemen en wordt in Factorium de bevrijdingsfilm van Tilburg uit 1944 vertoond. Vanaf 21 uur is er een bevrijdingsfeest in de Stadhuisstraat. 

Er is al een meerjarenplan voor meerdere bevrijdingsavonden. De organisatie wil in de toekomst Schotten, Amerikanen en Canadezen naar Tilburg halen. 

,,En we hopen dat over twee jaar er niet alleen feest is in de Stadhuisstraat maar op alle pleinen van de stad", vertelt Van Beurden. ,,De bevrijding van Eindhoven, op 18 september, wordt altijd gigantisch groot gevierd. Daar kunnen wij nog wat van leren."

Volledig scherm
Peace and Jam © Jan Staps
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement