Volledig scherm
Erwin van de Velde in de bierbrouwerij. © Jan van Eijndhoven

Torens Tilburg neemt eigen brouwerij aan de Piushaven in gebruik: ,,Een uit de hand gelopen hobby"

Di 15 aug: Hoe een hobby uit de hand kan lopen? Neem de nieuwe brouwerij bij café Burgemeester Jansen aan de Piushaven: drie flinke ketels staan er op een rij te glimmen, in een klimaatkamer staat de eerste gelukte 'batch' van 450 liter Torens Tilburg-bier

door Bas Vermeer

Het oogt professioneel en dat is het ook. ,,Al doen we het voor de lol natuurlijk", zegt Erwin van de Velde. In 2014 introduceerde hij samen met kompaan Sjoerd van Schaaijk het biermerk Torens Tilburg. 

Urban beer
Tot dit jaar werd hun recept gebrouwen bij de Schijndelse brouwerij Sint Servattumus, maar nu staat achter café Burgemeester Jansen (waar Erwin mede-exploitant van is) een volwaardig brouwerijtje. 

Daarmee is Tilburg weer een 'urban beer' rijker. Er wordt zoetjes aan veel gebrouwen door Tilburgers, in de binnenstad zijn aardig wat kleine brouwerijen te vinden. Kraftbeer bijvoorbeeld opereert professioneel en dan is er de Loc Brewery in de Spoorzone. Iets verderop - aan de Galjoenstraat - is er de buurtbierbrouwerij Fierbier. 

Aftasten
Zo'n brouwerij opzetten klinkt leuk, maar tussen droom en werkelijkheid is een lange weg af te leggen. Vorige zomer wilden ze de brouwerij eigenlijk al openen, maar de verbouwing duurde langer. En dan was er nog een probleem met de branders: het gebruik daarvan wordt eigenlijk ontraden (onder meer omdat er koolmonoxide kan ontsnappen). ,,Het was haast onmogelijk om iemand te vinden die voor ons een gecertificeerde installatie wilde maken." 

Uiteindelijk kwam het er wel van, boven de ketels hangt nu een op maat gemaakte afzuigkap. Een flinke jongen. ,,Als we vanaf dag één hadden geweten hoeveel werk het was, hadden we ons nog wel eens achter de oren gekrabd", lacht Erwin. 

Dat de eerste 'batch' van 450 liter daarna mislukte, is niet zo erg. ,,Het is nog een beetje aftasten natuurlijk nu we zelf brouwen, je krijgt er vanzelf handigheid in. Met de tweede batch zit het wel goed."

Smaak
Het Torens van Tilburg-bier valt in ieder geval goed in de smaak, het bestaat alweer sinds 2013. ,,Vooral in het begin was het erg spannend, dan zat ik op het terras en bestelde iemand ons brouwsel." Met een glimlach: ,,Maar alles wat we brouwen gaat op, dus het zal wel goed zijn." 

Inmiddels zijn er een dubbel, tripel en quadrupel ('Een platleggertje'). Van een blonde en weizener hebben ze de recepten klaar liggen. Wie wil proeven moet nog heel even wachten: de eerste 450 liter is aan het gisten. ,,Volgende maand op de tap."

Blogs