Volledig scherm
Yogacentrum aan het Koningsplein.

'Totaal verrast' door opleving Koningsplein: yoga, fitness & kunst

Vrij 5 aug: Het is een brug te ver om te zeggen dat het Tilburgse Koningsplein – veelal genoemd als lelijkste plein van de binnenstad – opeens bruist. Maar er begint leven in de brouwerij te komen.

door Bas Vermeer

In rap tempo is de winkelplint, die een flink aantal gaten vertoonde, weer gevuld. Onder de nieuwkomers zitten een kunstatelier, fitness- en yogacentrum.

One Tribe Collective
"Een grauw plein? Ach, als beginnend ondernemer heb ik het hier perfect", zegt Lois Teunissen van yogacentrum One Tribe Collective.

De 25-jarige huurt het pand – in de bocht naar de Piusstraat – van leegstaand vastgoed-beheerder Ad Hoc. "De huur is lekker laag en als ik weg moet, krijg ik dat dertig dagen van te voren te horen. In mijn geval is dat prima."

Teunissen is pas een paar dagen open, ze gaat er naast yoga ook workshops en vegetarische broodjes aanbieden. "Ik krijg veel positieve reacties uit de buurt, Ze zijn blij dat het plein opgevrolijkt wordt."

Eén van die buurtbewoners is Anna Nuijten. "Het zag er hier de laatste tijd zo somber uit. Ik denk niet dat het hier nu heel veel drukker gaat worden, maar het is wél echt een vooruitgang."

Fitness
Van ondernemer Roel van Buggenum van het nieuwe fitnesscentrum Source Personal Training hoeft het ook niet heel veel drukker te worden. "We verzorgen personal training, maar alleen op afspraak. Ik woon zelf in de binnenstad en was al een tijdje op zoek naar een geschikte locatie. De Heuvelstraat is voor ons te druk, dan komen er te pas en te onpas mensen binnenlopen. Het Koningsplein is juist lekker rustig en tóch middenin de stad."

Van Buggenum verzorgde eerst trainingen bij Axis Sportsclub, maar daar groeide Source uit zijn jasje. De ondernemer huurt niet via Ad Hoc, maar heeft een huurcontract voor meerdere jaren afgesloten.

'Verrast'
"Ik ben totaal verrast door de ontwikkelingen", zegt Jack van Gulik. Hij bestiert er al 25 jaar een stomerij en is fel pleitbezorger voor een opwaardering van het plein. "Tien jaar geleden kreeg ik te horen dat het Koningsplein nog maar vijf jaar had, maar zoals het er nu naar uitziet kunnen we nog zeker tien jaar door." Naast de nieuwe ondernemers krijgt ook het complex zelf weer een lik verf, vertelt hij.

"In essentie is het een geweldig plein", zegt Van Gulik. "Maar dan moet er wel iets gebeuren. Hopelijk durft de gemeente hier te investeren nu er nieuwe ondernemers zitten."

Volledig scherm
Kunstatelier aan het Koningsplein.