Volledig scherm
De Veemarkstraat nu. Foto Jan van Eijndhoven

Transformatie Veemarktstraat: Een nieuw (creatief) stukje binnenstad

Ma 10 aug: Het is over twee maanden een plek waar de creativiteit bijkans door de muren naar buiten sijpelt: De Plint 013 in het Tilburgse Veemarktkwartier.

door Bas Vermeer

Waar eens een lelijke metalen wand van de Tivoligarage stond, worden nu werkruimtes, studio's en ateliers voor creatievelingen klaargemaakt. Voor de operatie werd – als het ware – een stukje huid van de garage weggehaald (zie foto 2) en opgevuld met 6.000 vierkante meter aan creatieve ruimtes.

Ontwerpers
Het nieuwe stukje binnenstad werd in juli casco opgeleverd, vertelt makelaar Toine Naber. "De toiletten worden geplaatst, de plafonds gehangen. Eind september krijgen de 26 huurders hun sleutel." De toekomstige huurders hebben creativiteit gemeen, maar hun producten lopen wild uiteen.

Er zitten ontwerpers in allerlei soorten en maten tussen, maar ook festivalorganisator Incubate en een internetbureau. Jaap Termeer start er met een bedrijf gespecialiseerd in 3D-printing, Shirley Dap maakt met haar interieurbedrijf Heal Interior Design de overstap vanuit de Spoorzone. Naber lacht: "Voor 99 procent mensen met een Mac-computer en zwarte kleren. Dan weet je het wel."

Gebouwen
De gevulde plint vormt straks het middelpunt van een veel grotere omwenteling. Wie de plint verlaat ziet aan de rechterhand de nieuwbouw van Avec, waar ze hobbymaterialen ontwerpen. Op links het vernieuwde poppodium 013, met de nieuwe ingang vlak naast De Plint. Er komt een nieuw pleintje met daaraan een tien lagen tellend woongebouw in een 'stoer, pakhuisachtig pand'.
Daarnaast verrijst er nog een langgerekt gebouw met eveneens twaalf appartementen en winkels en horeca aan het pleintje

Volledig scherm
De Veemarkstraat voorheen.