Volledig scherm
Tribune op het postperron

Tribunes in de binnenstad

Vrij 24 okt: Voor me zit een handjevol mensen op de stationstribune, speciaal gebouwd om te laten zien hoe het graven van een tunnel werkt. In stilte kijkt het publiek naar bouwvakkers die discussiëren hoe ze een betonblok op gaan pakken.

door gastblogger Dion van Meel

Even was ik benieuwd of er daadwerkelijk wat te zien was, maar het kan me niet bekoren. Alsof ik een slechte schaakwedstrijd aan het bekijken ben. Er zijn betere plekken voor een tribune.

Ik vertrek en fiets door de Stationsstraat richting centrum. Vijftig meter voor me zie ik ‘m liggen. De kruising die ik altijd met een beetje angst passeer. Met enorme snelheid pas ik hier de regels toe die mijn kleuterjuf me ooit leerde. En Bassie en Adriaan. ‘Kijk links, kijk rechts, kijk nog een keer, voor je oversteken moet.’

Soms zoef ik er langs fietsers en auto’s en vlieg ik over rollators heen alsof ik een simpel oversteekplaatsje passeer. Soms moet ik m’n voet even aan de grond zetten. Maar nooit laat ik hier mijn stuur los. De Vijfsprong zit namelijk vol verrassingen.

Een groep brugklassers van rechts, een ober van links, een blindegeleidehond tussen de spaken. Niks ligt voor de hand op de plek in het centrum waar de slag om Voorrang al jaren duurt. Voor angst is hier geen plaats. Twijfel verliest hier van zelfverzekerdheid. De Vijfsprong is de plek waar de mannen van de jongens worden onderscheiden.

Ik snak naar winter op de Vijfsprong. Er is geen beter vermaak in de binnenstad tijdens de winter, dan naar fietsers kijken op de Vijfsprong. Noorse trui aan, muts op, Glühwein in de hand en dan tips schreeuwen. ‘Pas op! Ooh, daar gaatie! Doe dat nou niet!’ Goed gedaan, hoor!’ Geen film die op winter- en ijzeldagen beter is dan de Vijfsprong bedekt onder een laag bevroren sneeuw.

Nog een maandje ongeveer en dan mag het van mij: de stationstribune verplaatsten naar de Vijfsprong. Mart Smeets is al vastgelegd voor commentaar. Ik reserveer alvast een plekje.