Volledig scherm
Patato Time aan de Tuinstraat

Tuinstraat: Patataristas van een 'hippe patat-specialist'

Do 1 okt: 'Wat Starbucks deed voor koffie, doen wij voor de aardappel'. Jazeker, boude uitspraken aan de Tuinstraat. Daar opende patat-specialist Potato Time vandaag de deuren. Op het menu: aardappel in allerlei facetten.

door Bas Vermeer

Het is 'zeker geen snackbar', wel 'een hippe aardappelspecialist'. Met patataristas - 'aardappelkunstenaars' - achter de toonbank.

"Jongeren maken gerust een selfie met een koffie, dat had je van zoiets plats als koffie 5 of 10 jaar geleden niet gedacht", zegt initiatiefnemer Duncan Callender, hij bedacht samen met partner Jo het concept. "Wij tillen patat naar een hoger niveau. Dat kan, als het product en de bediening top zijn."

Airfryers
Drie koelkasten en acht airfryers zijn de blikvangers in ruimte op de hoek van de Telefoonstraat. Op het menu staan tien verschillende aardappelvariaties: Belgium, Dutch en French fries, maar ook rösti, aardappelkroketten, twister en smileys. Bij een portie van 250 gram zit gratis saus. "Het airfryen is een nieuwe technologie", zegt Jo Callender. "Tachtig procent minder vet en ook duurzamer dan bij een friettent."

Potato Time begint vandaag, al moeten de puntjes nog op de i worden gezet. De officiële opening volgt eind deze maand. Neemt niet weg dat de plannen al meteen groot zijn: dit is het eerste filiaal van een landelijke keten, zo hopen de twee. "Met uiteindelijk vestigingen in alle grote universiteitssteden", zegt Duncan. "Maar hier beginnen we met de proef."

Patataristas
De twee wonen in Eindhoven, maar besloten vanwege 'de geschiktheid van de Tilburgse locatie' om in het dwaalgebied te beginnen. "Veel voetgangers en fietsers", aldus Duncan. "Die laatste groep stapt makkelijk af om iets te eten." De 'Starbucks van de friet' is alle dagen van half 12 tot 19.30 open.
Dan staan de patataristas klaar.

Jo: "Let op, dat is hét woord van 2015."

Volledig scherm
Patato Time aan de Tuinstraat