Volledig scherm
Omgewoelde tuinen Twentestraat

Tuintjes Twentestraat overhoop gehaald, 'excuses'

Ma 6 okt: "En dan staat er opeens een Bobcat (kleine graafmachine) je voortuintje om te ploegen", vertelt een bewoonster van de Twentestraat in de Tilburgse wijk Jeruzalem.  

door Bas Vermeer

Zo mooi was de tuin in kwestie ook weer niet, vervolgt ze, maar een wonderlijke gang van zaken is het wel. "Het was al te laat om nog iets uit de tuin te redden."

Er wordt aan de Twentestraat gewerkt: er komt een nieuw trafostation te staan, daardoor schuift de grens met de openbare ruimte op. Maar tijdens het werk eind september werden de tuintjes in de prak gereden.

Principe
Er liggen dode planten op een hoop, zijn diepe voren in de grond getrokken en hekjes vernield. De één reageert verbolgen, de ander gelaten: "Ik betaal toch geen huur, we zijn hier over een paar maanden weg. Part of the deal."

Tilburger René van Densen ergert zich er wel aan, voor hem is het vooral een principekwestie. De woningen worden gehuurd voor een symbolisch bedrag (ze gaan begin volgend jaar tegen de grond), 'maar dat betekent niet dat we geen rechten hebben.' Zijn voortuin was deels een wildernis - 'goed voor de bijen' - nu is het voornamelijk een zandvlakte met geknakte planten.

Gesloopt
Van Densen: "De hekken om onze tuinen zijn gesloopt, de planten grofweg uitgegraven en voor dood neergekwakt. Bij een verbijsterde woordenwisseling met de werknemers van de aannemer, gaven zij aan niet echt te weten 'wat er afgestemd is'. Waarom ze dan bij wijze van spreken 8-vormen door onze voortuinen en persoonlijke eigendommen aan het crossen waren, daar hadden ze niet echt een antwoord op."

Van Densen deed aangifte van vernieling bij de politie en stuurde een brief op hoge poten naar de gemeente.

Miscommunicatie
Van de straatbewoners werden er twee op de hoogte gesteld: die kregen het trafostation in de voortuin. "De gemeente heeft gebeld, er zijn mensen langs geweest en ik heb nog een mail gekregen", meldt de bewoonster met het huisje in de voortuin. Ze is er niet blij mee, maar goed: over de informatie vooraf heeft ze niet te klagen.

Waarom de andere bewoners niets hoorden?
'Miscommunicatie', aldus de gemeente.

Van Densen kreeg afgelopen zaterdag een bloemetje plus brief. "Onze welgemeende excuses voor het niet vooraf informeren over de werkzaamheden in uw tuin. Door miscommunicatie zijn er fouten gemaakt. De betreffende bedrijven zijn hierop aangesproken."
Een aannemer zorgt dat er in ieder geval wordt opgeruimd.

"Wel enkel bij mij", zegt Van Densen over het bloemetje. "Een mooi geste, maar komaan. Not enough, en enkel om 'die lastige' te paaien."

Volledig scherm
Omgewoelde tuinen Twentestraat
Volledig scherm
Omgewoelde tuinen Twentestraat
Volledig scherm
Omgewoelde tuinen Twentestraat
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement