Volledig scherm
Aankomst van de wagon. Foto Jan van Eijndhoven.

Twee treinwagons keren terug bij De Houtloods: horecapunt & 'te huur'

Ma 11 apr: De voormalige NS-werkplaats in de Tilburgse Spoorzone stroomt langzaam weer vol met treinwagons. Kregen eerder de Hall of Fame en polygonale loods een treinwagon, vandaag en volgende week worden er twee wagons bij de houtloods aan de Burgemeester Brokxlaan neergezet.

door Bas Vermeer

De wagon die vandaag weer op de rails naast de houtloods komt te staan, wordt in de toekomst verhuurd. Houtloods-eigenaar Mark Leenaerts wil de wagon eerst ter plekke op laten knappen. "Het lijkt me mooi om dat door de voormalige medewerkers van de NS te laten doen. Een hobbytraject voor de mensen die ooit hier werkten."


Brainstormen
De andere treinwagon - een voormalig Belgisch 1e/2e klasse internationaal rijtuig (zie foto's 2 en 3 bij deze blog) wordt volgende week overgebracht en komt het dichtst bij de houtloods te staan. In het pand zijn internetbedrijf Magneds en het succesvolle restaurant De Houtloods gevestigd.
Die laatste neemt de wagon waarschijnlijk in gebruik, al wordt er nog gebrainstormd over het ‘hoe en wat’, vertelt restauranteigenaar Sander Overweg. „We denken na over een horecaconcept, maar niet onder de vleugels van De Houtloods. Het wordt een losstaand iets.”
De wagon komt dicht bij zijn restaurant te staan zodat het ‘een levendig stukje Spoorzone wordt’. „Dit is zo’n gaaf terrein, daar horen die wagons gewoon bij. En tegen de avond aan heb je hier nog zon, dan kun je hier heerlijk zitten We denken aan iets ruigers, zonder daarbij restaurant RAW in de weg te lopen.”

Liefhebberij
Leenaerts kocht de wagons deels uit commercieel oogpunt, maar noemt het 'absoluut liefhebberij'. "Ik woon hier op 100 meter afstand, bezoek met mijn kinderen dit gebied. Natuurlijk komen er zo weer te verhuren vierkante meters bij, maar het is prachtig om hier erfgoed terug op de rails te zetten. Het is een geweldig gebied aan het worden."
De ontwikkeling van de Spoorzone zit in een stroomversnelling. Achter de houtloods wordt het terrein voor het nieuwbouwwijkje Clarissenhof klaargestoomd, in de tegenovergelegen polygonale loods strijkt EVE neer. Iets verderop ontwikkelt de noordzijde van het station zich tot de hoofdentree van het straks tweezijdige station. Op het nieuwe Burgemeester Stekelenburgplein keren de rails terug waarover locs en rijtuigen decennia lang de Werkplaats ingingen.

Volledig scherm
De Belgische wagon
Volledig scherm
De Belgische wagon