Volledig scherm
De fietsen staan door elkaar op de stoep. © Niek Willems

Tweewielige bende voor City Hotel Tilburg: "Het ziet er niet uit"

Zat. 9 apr: Wanneer het stapvolk ’s avonds de kroeg induikt, ontstaat er al snel een grote fietsenchaos aan het begin van de Korte Heuvel. City Hotel Tilburg baalt daar flink van en wil dat de gemeente ingrijpt. “Onze gasten moeten ‘apenkooiend’ naar binnen.”

Door Niek Willems

De afzetpaaltjes voor het hotel? Die staan daar niet voor de lol. Anders zou de fietsenchaos helemaal tot de ingang reiken, legt hotelmanager Jan Bergmans uit. “Het ziet er niet uit. ’s Avonds staan er zoveel fietsen dat onze gasten niet fatsoenlijk naar binnen en naar buiten kunnen lopen. En het is ook niet bevorderlijk voor de veiligheid. Als er binnen paniek uitbreekt en de gasten moeten weg, dan is de uitgang geblokkeerd.”

Volgens Bergmans is deze tweewielige wanorde anderhalf jaar geleden ontstaan, toen het ‘pis- en fietsstraatje’ naast café Philip op slot ging. Daar parkeerden veel mensen hun fiets. “Eigenlijk is het probleem verplaatst. In het begin hebben we veel contact gehad met de gemeente. Dat leverde niets op. Tot een paar maanden geleden, er zijn toen wat fietsen geruimd en de gemeente heeft borden geplaatst. Maar of het nu is opgelost? Nee, het staat nog elke dag vol.”

De hotelmanager heeft een oplossing: “Ik snap dat het niet elke dag kan, maar de fietsen mogen wat vaker geruimd worden. Dat gebeurt altijd overdag en ik zou willen dat ze dat ’s avonds doen.”

‘Aard van het beestje’
Een gemeentewoordvoerder begrijpt de frustratie. “Ik kan me voorstellen dat het hotel dit als lastig ervaart. Overigens is dit niet alleen een probleem op de Korte Heuvel. Er zijn nog veel meer plekken aan te wijzen waar foutief geparkeerde fietsen staan. Denk aan Julianastaete of bijvoorbeeld het Pieter Vreedeplein.”

Waar zit het probleem dan precies? Tegenover het hotel kun je je fiets gratis parkeren in de ondergrondse fietsenstalling. De gemeentewoordvoerder: “Het zit ‘m ook in het gedrag van de mensen natuurlijk. Ze kunnen ook besluiten om hun fiets ergens anders neer te zetten, maar ze willen hem zo dicht mogelijk op de plek zetten waar ze gaan stappen. Ik denk dat het in de aard van het beestje zit.”

Het idee om fietsen te ruimen tijdens een stapavond? Niet echt handig, vindt de woordvoerder. Dat roept namelijk agressie op onder het stappubliek. Hij geeft aan dat de gemeente bezig is met het parkeerbeleid. “We gaan kijken wat er nodig is om dit probleem op te lossen. Hoe zit het bijvoorbeeld met de capaciteit van de fietsvoorzieningen? Het kan ook zijn dat de piekmomenten voor problemen zorgen.”