Volledig scherm
Frans in actie. Foto Kim Pattiruhu

Uit de kluiten gewassen kleuter Frans zit vast in de 'nee-fase'

Vrij 29 jul: Op hoop van zegen, zo valt een wandeling met de 'Frans' - echte naam Francis Bacon - het best te omschrijven. Dat je hoopt dat Frans links afslaat, maar je aan de nukken van een 63 kilo wegende kleuter bent overgeleverd. ,,We proberen hem wel te adviseren", glimlacht Kim Pattiruhu (33). ,,En koekjes helpen."

door Bas Vermeer

Frans is een nogal uit de kluiten gewassen kleuter voorzien van krulstaart en de spierkracht van een schoolklas menselijke leeftijdsgenoten. Pattiruhu en haar vriend haalden Frans eind 2014 als huisdier naar de Capucijnenstraat, over het varken extraordinaire schreven we destijds al een stadsportret.

Na het zien van dit filmpje rees op de Stadsgezicht-burelen de vraag: hoe is het eigenlijk met Frans? Of beter: met zijn baasjes? Want, godallejezus, het mini-varken van weleer is tot een bakbeest uitgegroeid. Destijds woog Meneer Bacon iets meer dan tien kilo en de verwachting was dat de krulstaartige mettertijd in omvang zou verdubbelen. Althans, dat gaven de verkoper en dierenarts aan.

Waar Frans, geheel in stijl, geen boodschap aan had. Het varken verzesvoudigde in gewicht.

Bourgogne
,,We houden heel veel van Frans en doen hem nooit weg", glimlacht Pattiruhu. ,,Maar als we dit van tevoren hadden geweten, was de adoptie-kans wel veel kleiner geweest." Het roze onderwerp van gesprek maakt ondertussen stampij in de bijkeuken. Frans gooit de deur een paar keer open en dicht en rommelt in het flessenrek. ,,Daar stond eerst een kist met fruit op, hij wil het rek omgooien in de hoop dat er uit de kist een appel rolt."

Recalcitrant, maar Frans is allerminst een lastpak, vertelt zijn baasje. ,,Al zit hij nu in zijn 'nee-fase', maar we blijven geduldig en consequent." Recent vierden Kim en haar vriend Niek vakantie in de Franse Bourgogne. En Frans reisde mee. ,,Stopten we bij een tolpoortje, stak Frans zijn hoofd vanaf de achterbank omhoog." Ze lacht: ,,De verbazing die je dan ziet.... En de meeste mensen worden meteen verliefd."

Dadaïst
Was er anderhalf jaar terug nog de angst dat Frans weg zou worden gehaald, inmiddels is de wet veranderd: een varken kan als huisdier worden gehouden. Vies? ,,Een varken is van nature zindelijk", vertelt Pattiruhu. ,,Toen Frans kleiner was, plaste hij in het putje buiten. Maar dat wil 'ie zelfs niet meer, Frans houdt zijn plas op totdat we hem uitlaten."

Het varken maakt inmiddels deel uit van het kunstenaarsgilde van de stad. Tijdens het d a d a s o i r e e - de verjaardag van de kunststroming Dada - afgelopen februari, trad 'ie op. In ruil voor een groentensmoothie knorde Francis op het podium in een microfoon, zijn eerste voordracht als dadaïst. Het culturele wereldje bleef - naar verluidt - in shock achter. Stond hier de nieuwe nachtburgemeester? Is dit de volgende stadsdichter?

Luxepaardje
Frans blijft de laatste maanden op gewicht, de baasjes hebben goede hoop dat het huisdier niet nóg kolossaler wordt. Het is wel een luxepaardje: rauwe groenten blieft meneer niet. ,,Net zoals jij of ik geen spruitjes eten. Hij is dol op gestoomd of gekookt eten. ,,Pattiruhu schiet in de lach: "Maar dat weiger ik speciaal voor hem te maken, kom op zeg." Ze kent andere eigenaren van 'huisvarkens' die wel eens een harinkje voor hun dier halen. ,,Maar aan die gekkigheid begin ik niet, net alsof een varken in de natuur in een stroompje vis gaat vangen."

Meer over het dagelijkse leven van Frans is hier te vinden.

Volledig scherm
Frans wandelt. Foto Kim Pattiruhu
Volledig scherm
Francis 'luxepaardje' Bacon. Foto Kim Pattiruhu
Volledig scherm
Frans thuis. Foto Kim Pattiruhu
Volledig scherm
Frans op vakantie. Foto Kim Pattiruhu
Volledig scherm
Frans op vakantie. Foto Kim Pattiruhu
Volledig scherm
Frans rust. Foto Kim Pattiruhu