Volledig scherm
Het FEBO-pand aan de Heuvelstraat na de brand. © Jan van Eijndhoven

Uitgebrand Heuvelstraat-pand wordt in ere hersteld: zonder schreeuwerige FEBO-elementen

Di 10 okt: Het uitgebrande FEBO-pand op de hoek van de Heuvelstraat kan van top tot teen in dezelfde stijl worden hersteld. De snackbar zelf keert terug, maar dan op een 'ingetogen manier'. Zonder de schreeuwerige elementen. 

door Bas Vermeer

Het gemeentelijk monument kan in dezelfde stijl worden opgeknapt, zo blijkt uit een onderzoek naar de staat van het gebouw. 

Na de brand die in augustus woedde, staan alleen de voor- en zijgevel nog overeind. ,,Het pand wordt leeggehaald, de gevel blijft staan", aldus FEBO-eigenaar Nuno Leitão. ,,Dat is niet de makkelijkste optie, maar doet wel recht aan dit stukje stad."

Het herstel van het pand uit 1937 - ontworpen door de bekende Tilburgse architect Jos Donders - gaat nog wel geruime tijd duren. Waarschijnlijk tot augustus volgend jaar. 

Op de schop
Het herbouwde pand moet straks meer stijl uitstralen. Zo keert de knoert van een luifel niet meer terug en behoren ook de gele panelen van de FEBO tot het verleden. ,,We denken erover om met mooie glasplaten te werken", zegt Leitão. ,,De nieuwe FEBO moet een zaak worden die bij de moderne binnenstad past."

De combinatie van fel geel en rood op de hoek werd nogal eens op de korrel genomen. Ook vanuit de politiek. D66 wilde eind 2015 dat de gemeente iets aan de uitstraling van de FEBO zou doen. Hans Smolders (LST) nam vorige maand de 'lelijke luifel' nog onder vuur

1995
Leitão wilde al langere tijd iets aan de uitstraling doen. Sinds 1995 ziet de FEBO er hetzelfde uit terwijl de binnenstad qua uiterlijk veranderde. ,,De nieuwe zaak moet daar recht aan doen. Hoe het er precies uit gaat zien, ligt nog niet vast. We hebben goed overleg met de gemeente en pandeigenaren."

Augustus is nog ver weg. Of dat niet veel te lang duurt voor de FEBO-eigenaar? ,,Zoals het er nu naar uitziet kunnen we in mei of juni weer open. Ze beginnen met de begane grond en werken naar boven, dus kunnen we al eerder in het pand."

Zijn vaste medewerkers en hijzelf worden overigens gewoon doorbetaald. ,,FEBO is een grote partij en goed verzekerd." Dat er een nieuwe, mooiere snackbar uit de as herrijst is een 'geluk bij een ongeluk'. ,,We pakken door, op veel andere vlakken, ook kleine dingen, wordt de nieuwe zaak moderner."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement