Volledig scherm

Uitgestelde koffie in Tilburg: niet echt levensvatbaar

Za 1 augustus - In 2013 maakte Tilburg kennis met uitgestelde koffie: een klant koopt één kopje koffie en rekent er twee af. Het andere bakkie mag een minderbedeelde gratis komen afhalen. Helaas is het initiatief langzaam aan het doodbloeden in de Tilburgse horeca.

door Niek Willems

Eerder schreef Stadsgezicht over het fenomeen dat is overgewaaid uit Napels, waar koffie als een dringende levensbehoefte wordt bestempeld. Daar is het al tientallen jaren mogelijk om een ‘caffè sospeso’ te bestellen, bedoeld voor de dorstige armen. De barman of kastelein houdt het aantal uitgestelde koffie’s bij.

Volgens de website van uitgestelde koffie doen er vier Tilburgse horecazaken mee aan het initiatief: Café Stoffel, Café Joris, Buutvrij en Eetcafé De Bron. Tijd om te polsen hoe het gaat met het Tilburgse bakkie troost.

Buutvrij
Maar na een aantal telefoontjes blijkt dat alleen Buutvrij nog meedoet. Het koffietentje was in oktober 2013 de eerste in Tilburg die deze ‘altruïstische cafeïne’ aanbood. Eigenaresse Marieke van Cleef: “Het initiatief was in het begin populairder dan nu. Er wordt nog steeds enthousiast op gereageerd, maar het aantal uitgestelde koffie’s is iets afgenomen. De ene week zetten we er nul weg en de andere week vier.”

Volgens Marieke is dertig procent van de afnemers in Buutvrij dakloos. Het andere deel halen klanten op die via-via getipt zijn, door vrienden of kennissen. “Als iemand een uitgestelde koffie afrekent, dan vragen wij altijd of degene het wil doorspelen. Misschien dat hij of zij iemand kent die het wel kan gebruiken.”

Café Joris
Café Joris is ongeveer een jaar geleden gekapt met het idee. Eigenaar Joris van Riel: “Een aantal mensen heeft het verpest voor de rest. Er werd misbruik van gemaakt: sommigen kwamen elke dag voor uitgestelde koffie en gingen dan heel lang op de beste plek van het terras zitten.”

Stoffel
Café Stoffel is gestopt vanwege te weinig animo. Eigenaar Dolf Colen: “Dan heeft het geen zin om er mee door te gaan. Ik ben een groot voorstander van het idee. In de praktijk werden er veel koffie’s afgerekend, maar er werden nauwelijks koffie’s afgehaald. We hebben het een half jaar volgehouden. Er zat uiteindelijk een mooi bedrag in de pot. Dat hebben we maar aan een goed doel geschonken.”

De Bron
En bij De Bron, het eetcafé van Traverse, blijkt dat de koffie en thee sowieso gratis is. “Daarnaast kunnen mensen uitgestelde frisdranken, maaltijden, broodjes en soepen kopen voor een ander”, zegt woordvoerder Nicole Verschueren. “Voornamelijk nieuwe cliënten van Traverse halen deze producten af. Ze hebben honger en geen geld om eten te kopen. Dit initiatief is nog niet heel bekend, maar we willen er in de toekomst meer aandacht aan besteden.”

Zou de uitgestelde koffie een hype geweest zijn? Of is het nog te onbekend bij de Tilburger? Iets met koffiedik kijken.

Volledig scherm
© Niek Willems/BD

Blogs