Universiteit neemt perron 1 over: snelle minicolleges voor wachtende treinreiziger

Vrij 6 okt: Terwijl op de achtergrond het gepiep en geraas van treinen klinkt, geeft hoogleraar Peter Achterberg minicollege op station Tilburg. Het moet rap, in vier minuten, want zijn publiek stapt vlak daarna aan boord van de intercity. 

door Bas Vermeer

Samen met hoofddocent Ivan Nyklicek en en hoogleraar sociale psychologie Ilja van Beest geeft Achterberg de hele dag colleges op het station. Een charmant idee, al heeft het publiek op het perron nog een beetje drempelvrees. 'Toch een beetje eng om zomaar binnen te stappen', klinkt het.

Onder de toehoorders staan niet alleen maar treinreizigers. Een man uit de Reeshof stelt na het college van Achterberg moeilijke vragen. ,,Ik heb vandaag niks te doen, dit leek me eigenlijk wel leuk", vertelt de vragensteller.

Onthaasting
Wat later op de dag zijn de mensen minder beschroomd. Gelukkig maar: want wie de stap waagt, kan één van de drie colleges bijwonen. Achterberg vertelt over 'de hang naar vroeger en de veranderende maatschappij'. Nyklicek is in de middag aan de beurt met 'onthaasting en mindfulness' en Van Beest sluit af met 'Wat is waar of niet waar bij het herkennen van een spontane dan wel een voorbereide actie'. Nogal een mondvol.

De colleges vinden plaats in het kader van het Weekend van de Wetenschap. De universiteit profileert zich sowieso steeds meer in de stad - tijdens Mundial en de Dwalerij zijn er colleges - en daar hoort het uitstapje naar het station ook bij. Met 'Tilburg University on tour' wil de universiteit zich meer in de stad laten zien.

Vertraging
De NS heeft in de late namiddag ook een soort sociologisch experiment voor de universiteit in petto. 'Hoe treinvertragingen effect hebben op de wil van mensen om naar minicolleges te luisteren', zou de titel kunnen zijn.

Aan de sessie minicolleges komt namelijk vroegtijdig een eind als er een trein uitvalt. De geïrriteerde treinreizigers zijn dan he-le-maal niet meer te porren voor een luistersessie. En 'mindfulness en onthaasting' blijken opeens ver weg.  

College van Ilja van Beest op het perron.
Volledig scherm
College van Ilja van Beest op het perron. © Jan van Eijndhoven

Blogs