Volledig scherm
Johan Kools bij zijn winkel op het Pieter Vreedeplein. Foto Jan van Eijndhoven

Update I Boeketje moet na 50 jaar vaste stek Pieter Vreedeplein verlaten: 'Héél zuur'

*Update onderaan* Di 14 feb: "We zijn met stomheid geslagen, dit is een drama voor ons." Na een halve eeuw op nagenoeg dezelfde locatie aan het Pieter Vreedeplein is bloemenzaak 't Boeketje de huur opgezegd.

door Bas Vermeer

Volgens Wereldhave - de eigenaar van het Pieter Vreedeplein - is er in 2018 geen ruimte meer voor de bloemist op het plein. Eigenaren Anita en Johan Kools laten het er niet bij zitten, een advocaat is ingeschakeld. "Toen we die brief van Wereldhave kregen, stonden we echt met de bek vol tanden. 'God, wat krijgen we nou?', dachten we."

Halve eeuw
De bloemenzaak - een familiebedrijf - heeft al een halve eeuw ongeveer dezelfde locatie, vertellen ze. Eerst stond er een oom van Johan en in 1986 nam het echtpaar Kools het bloemenstalletje 'achter de V&D' over. Het zaakje, destijds nog op wielen, groeide uit tot een begrip.

Voor de ontwikkeling van het Pieter Vreedeplein moest de bloemenstal het veld ruimen, maar de bloemist vocht die beslissing van de gemeente bij de rechter aan en won. Kools kwam vier jaar op de Heuvel te staan tot hij in 2008 op het nieuwe Pieter Vreedeplein een vaste stek kreeg. 'De mooiste winkel van het plein', glunderde 'ie destijds.

'Zuur'
"We zijn geen zeikerds, we hebben altijd begrip gehad voor de ontwikkelingen, zelfs al zaten we in het stof van de verbouwing", vertelt Kools."Na jaren op de tanden bijten omdat het in de binnenstad niet goed gaat, is er nu weer hoop dat het beter wordt. Maar dan moet je opeens weg. Dat is héél zuur."

De twee doen het verhaal in hun woning te Tilburg-Noord, waar ze ook de bevoorrading en het magazijn hebben. 't Boeketje op het Pieter Vreedeplein is een van de vier winkels van de familie. Er zitten nog Boeketjes aan het Wagnerplein en de Westermarkt. waar ze ook een rouw- en trouwfiliaal hebben. "Zo wordt een groot deel van ons bedrijf kapotgemaakt. Dat heeft ook gevolgen voor de totale bedrijfsvoering, voor ons personeel."

Kelder
Waarom ze precies weg moeten, is ze niet duidelijk. "Wereldhave heeft het de ene keer over de loop, dan weer over 'dat er meer horeca aan het plein moet komen om het zo te verlevendigen.' Terwijl er hartstikke veel horeca aan het plein zit." In de ogen van het echtpaar kiest Wereldhave 'voor het grote geld'. "Ze houden bij de herontwikkeling alleen rekening met de grote jongens, wij als kleine ondernemer delven het onderspit."

Wereldhave heeft wel een locatie in de kelder - waar ook de Mediamarkt zit - in het vooruitzicht gesteld. "Maar een bloemist? In een kelder? Hoe deprimerend is dat. Dat kan echt niet."
Ze hebben een advocaat ingeschakeld, het echtpaar wil nu procederen om toch op het Pieter Vreedeplein te kunnen blijven.

Hans Smolders van Lijst Smolders heeft al aangegeven de kwestie op de politieke agenda te zetten. "Het kan niet zo zijn dat Wereldhave na tientallen jaren opeens de kleine ondernemer opzij schuift. Dat is schandalig."

Wereldhave is om een reactie gevraagd, maar heeft niet gereageerd.

Update 15 feb, 15.54 uur:
Een woordvoerder van Wereldhave laat weten dat het plein wordt heringericht, onder meer met groen. Een definitief ontwerp is er nog niet, maar het is wel 'noodzaak' dat de bloemenstal wordt verplaatst. "Dat betreuren we, maar we zijn in gesprek over andere locaties."

Op verdere vragen (bijvoorbeeld: welke locaties?) wil Wereldhave geen antwoord geven. "Het is ons beleid om niet over individuele zaken te praten, dat is niet netjes." Dat de huurder daar geen problemen mee heeft (lees: zelf een boekje open doet) verandert de zaak voor Wereldhave niet.

De gemeente gaat evenmin op de zaak in A) omdat de stal eigendom van Wereldhave is B) omdat het een juridische zaak wordt. "En dan doen wij er inhoudelijk geen uitspraken over", aldus een woordvoerder van de gemeente. Wethouder Erik de Ridder gaat vrijdagochtend nog wel in gesprek met de eigenaar.

Blogs