Volledig scherm
Erwin van de Velde in de ruimte waar de brouwerij wordt gebouwd.

'Urban beer' in Tilburg, het vervolg

Vrij 15 juli: En dan kun je zeggen – we deden het hier gisteren – dat het rap gaat met de heren van de LOC Brewery. Maar dan vertel je toch niet het hele verhaal. Dus hier het vervolg.

door Ben Ackermans

Want van die professioneel bierbrouwende mannen – waar blijven de vrouwen? - zijn er in de Tilburgse binnenstad nog drie, op twee plekken. Urban beer ten top.

KraftBier
Rob van den Meijdenberg is de ene. Zijn brouw- en vergistingsketels staan klaar voor de start in BANK15. Dat voormalige kantoorpand aan de Spoorlaan verkeert al een jaar in staat van verbouwing, maar de metamorfose tot verzamelgebouw voor hippe bedrijfjes is nu toch bijna voltooid. En met zijn KraftBier kan Van den Meijdenberg achter in het pand op de begane grond weldra aan de slag.

Wie wil zien hoe hij z’n Schôon Mèdje brouwt, en nog vier andere hoppige keelsmeersels, is over een paar weken welkom. Hij doet z’n werk graag in het zicht. Tweeduizend liter per maand hoopt hij te produceren. Voor kroegen, slijterijen en speciaalbier-evenementen. Maar ook in de bar meteen om de hoek van de entree van BANK15 gaat het bier straks over de toog van sloophout.

Burgemeester Jansen
En alsof ze het er om doen, ongeveer tegelijkertijd gaan Erwin van de Velde en Sjoerd van Schaaijk aan de gang. De eerste is mede-exploitant van Burgemeester Jansen en achter dat café, in een verbouwde schuur, wordt een complete brouwinstallatie opgetuigd. “Eind augustus zullen we wel aan onze proefbrouwsels kunnen beginnen”, zegt Van de Velde.

Torens Tilburg heet de brouwerij, die al een dubbel, tripel en quadrupel op de markt bracht. Daar komen nog een blonde en een Weizener bij.

Maar net als bij Kraft Bier werd het brouwproces van de eigen recepten tot nu toe uitbesteed. Als vennootschap staat het brouwersduo los van Burgemeester Jansen, maar toch ook weer niet. Ze gebruiken de schuur tenslotte. “En er is natuurlijk dat cafeetje hier voor, waar wel eens tapkranen vrij zijn. We hoeven er niet mee te leuren.”

Volledig scherm
Rob van den Meijdenberg klaar voor de start in BANK 15. Foto Jeroen van Eijndhoven/BeeldWerkt
Volledig scherm
De Torens van Tilburg