Volledig scherm
De Nieuwlandstraat wordt autoluw

Veel bijval voor autoluwe Tilburgse Nieuwlandstraat: 'Prima ontwikkeling'

Vrij 15 jan: "Super, ben er blij mee. Dan is het gedaan met het debiel harde crossen in de straat." Het autoluw maken van de Tilburgse Nieuwlandstraat kan op de onverbloemde steun rekenen van Maarten Koehorst, de ondernemer achter Sounds.

door Bas Vermeer

De gemeente wil halverwege dit jaar auto's en vrachtwagens uit de straat weren. Tussen 6.00 uur en 11.00 uur in de ochtend mag verkeer er doorheen, daarna gaat de straat op slot. Alleen bewoners krijgen ontheffing (meer details: hier). De mening van Koehorst wordt – zij het in andere woorden – breed gedragen in de winkelstraat.

Poll
Bij de laatste vergadering in de buurt waren er 35 ondernemers aanwezig. Stuk voor stuk voorstanders van de verkeersmaatregel, vertelt Jeroen Fiers eigenaar van kledingwinkel Superfly. "Een goed plan, het is ook iets dat je in bijna alle binnensteden ziet. Het hoeft hier niet zo clean als de Heuvelstraat te worden, het dwaalgebied heeft een eigen karakter, maar het wordt zo stukken fijner om hier te verpozen. In de Nieuwlandstraat zijn er geen parkeerplaatsen voor de winkels, dan lag het misschien anders."

Het positieve geluid weerklinkt eveneens in de poll. Van de bijna 400 stemmen gaat 74 procent naar 'prima plan'. Vier procent van de stemmers heeft geen mening, de rest (23 procent) noemt het een 'slecht idee'.

Doodsteek
Ondernemer Luc Jansen van Ad Jansen en Zoon Naaimachines, sinds 1963 aan de Nieuwlandstraat, ziet het somber in. "Ik haal 90 procent van de omzet uit klanten die met de auto machines voor reparaties afgeven en ophalen." Hij vreest dat een autoluwe straat de doodsteek is voor zijn bedrijf. "Ik zie liever dat de straat toegankelijk blijft voor bestemmingsverkeer zoals bewoners, de bevoorrading en klanten."

Iets verderop is Nick Mollen, eigenaar van de winkel Benchmark, 'voorzichtig positief'. "Positief voor de winkelstraat, maar ik heb nog wel zorgen over het laden en lossen. Mijn bezorgers komen uit heel Europa, die komen nu gewoon gedurende de dag langs." Clemens de Jong van de winkel Antoon de Jong (al 130 jaar aan de Nieuwlandstraat) noemt de ontwikkeling 'prima'. "Er wordt nu denk al 30 of 35 jaar over gesproken. Het is hier veel te druk geworden, dan is het een logische stap dat de auto verdwijnt." En de bevoorrading? "Als ze er in de Heuvelstraat aan hebben kunnen wennen...."

Steenworp
Veelgehoorde klacht: Tilburg wordt steeds ontoegankelijker, nu gaat er wéér een straat dicht. Langestraat-bewoner Peter van Bel wijst vanuit de deur van zijn woning richting Bisschop Zwijssenstraat. "Die straat ligt bijna op steenworp afstand, maar als ik daar nu met de auto heen wil, moet ik heel de cityring rond."

En er zijn nog wel zorgen onder omwonenden van de Nieuwlandstraat: 'Is mijn woning straks nog wel goed bereikbaar?'. Alleen de bewoners van de straat zelf krijgen ontheffing, zo laat de gemeente weten. Daarbij met de kanttekening van de gemeentewoordvoerder 'dat er nog goed naar de verkeerscirculatie wordt gekeken.'

Tuinstraat-bewoonster Marjet Pals wil daarentegen meteen doorpakken: "Maak ook de Willem II- en Tuinstraat autoluw. Het vrachtverkeer rijdt tegen de richting in, het is er te druk en ook hier wordt te hard gereden."

Voor meer reacties: zie de Facebook-discussie.