Volledig scherm
Stadscamping op het NOAD-terrein. © Stadscamping

Veel rumoer vooraf, maar Stadscamping kijkt terug op rustig verlopen seizoen: 'Overlast? Nee joh'

Do 13 sept: De komst van de Stadscamping naar het voormalige NOAD-terrein in Tilburg was afgelopen voorjaar typisch een nimby'tje ( 'niet in mijn achtertuin'). Vooraf kwam er een handtekeningenactie tegen de camping op gang. De camping streek er toch neer. Hoe kijkt de buurt op de zomer terug?

,,Overlast? Nee joh en ik woon er tegenover", zegt Marjolein Klomp. ,,Wij hebben er totaal geen last van gehad, ook niet toen de camping vol stond met studenten tijdens de introductietijd." Ze lacht. ,,Ik vroeg me al bezorgd af of ze elke avond om zeven uur in bed lagen omdat ik ze niet hoorde."

Toen ze voor het eerst vernam dat de camping op het NOAD-terrein neerstreek, moest ze zich even achter de oren krabben. ,,Dat stond in een brief van de gemeente, het werd gepresenteerd als voldongen feit. Maar de informatieavond georganiseerd door de Stadscamping nam zorgen weg, er werd ook meteen een klankbordgroep met bewoners opgericht."

'Best prettig'

Bij de gemeente kwamen er nagenoeg geen klachten binnen. En de Buurtcamping zelf kreeg relatief weinig klachten, blikt waarnemend camping-baas Anneke Buursink terug. ,,Zelden over lawaai in ieder geval. Al was er wat kleine ruis: buurtbewoners die niet blij waren omdat ze hun hond niet op het kampeerveld mochten uitlaten. Dat waren ze gewend. Maar eigenlijk is dat niet noemenswaardig."

Tijdens de grootste camping - de introductieweek - kampeerden er 750 gasten en tijdens de Buurtcamping (voor alle Tilburgers die wilden) 300. Buursink denk dat de buurt de camping toch als 'best prettig' heeft ervaren. ,,We zijn ook, gezien de petitie vooraf, heel voorzichtig geweest. Hebben praatjes aangeknoopt, koffie aangeboden om ons aan de buurt te laten zien."

Enerzijds anderzijds

Volledig scherm
De camping tijdens de introductieweek. © Stadscamping

,,Sommige dingen vielen mee, sommige dingen vielen tegen", zegt buurtbewoonster Bep Boons, één van de mensen achter de petitie. ,,De herrie viel mee, maar er reden wel auto's over het fietspad." Achteraf had de petitie misschien niet gehoeven, zegt ze. ,,We werden er ook door overvallen. Er zouden hier 30 tot 50 tenten komen te staan, zeiden ze, maar via via kwamen we er achter dat het ook om grotere camping-evenementen ging."

Boons, haar achtertuin grenst aan het campingterrein, was extra voorzichtig omdat er een jaar eerder een groot feest op het achterterrein werd gehouden. ,,Daar kwam 1500 man op af, toen deden ze hun behoefte hier achter tegen de schutting." Toch zou ze de camping niet nog een jaar in de buurt willen hebben. ,,Het is hoe dan ook onrustiger."

Spoorpark

Een paar deuren verder kan Margot Jolie kort zijn: ,,We hebben er helemaal geen last van gehad. We hoorden wel een keer harde muziek, maar dat was om 22 uur weer over. Of we hoorden weleens iemand praten als we achter op de plaats zaten. Maar ach, dat maakt niet uit."

De camping mag nog een paar weken open blijven en wil daarna het NOAD-terrein nog langer huren. Buursink: ,,Niet voor de kampeerplaatsen, maar we willen het gebouw gebruiken voor opslag en onderhoud van spullen." 

Volgend jaar april moet de mini-camping op het Spoorpark in gebruik zijn. Wel is er nog een extra terrein nodig voor de grotere campings, zoals met Roadburn. ,,Maar daar is ook het NOAD-terrein te klein voor."