V&D in zwaar weer: 'Heuvelstraat kan niet zonder'
Do 29 jan: Is de langzame val van een gigant ingezet? De V&D verkeert in zwaar weer, met argusogen kijkt men daarom naar het filiaal aan de Heuvelstraat.
Delen per e-mail
door Bas Vermeer
Het is een gitzwarte dag voor de binnenstad wanneer de V&D die locatie laat varen.
Dat geluid valt op te tekenen uit de mond van vooral winkeliers, maar ook bij een flink aantal bezoekers van de vestiging.
De winkeliers houden het hart vast voor verschraling van het winkelaanbod en meer leegstand. Vooral omdat het gat dat de V&D achter zou laten (goed voor meer dan 17.000 vierkante meter, huurprijs 1,9 miljoen euro per jaar) ‘niet op te vullen is’.
Voor de klanten - en dan vooral de oudere mensen - gaat er iets vertrouwds verloren.
Mensenheugenis
De V&D zetelt al sinds mensenheugenis aan de Heuvelstraat, waar het in 1899 als eerste filiaal van Noord-Brabant de deuren opende. Het huidige onderkomen dateert van 1968, opgebouwd nadat een brand het toenmalige art-deco-pand (op dezelfde locatie) in as legde. De geschatte schade destijds: 20 miljoen gulden.
Dit keer komt het gevaar niet van binnenuit, maar buitenaf. Het concern hangt een faillissement boven het hoofd, vrezen kenners van de markt. De voortekenen zien er verre van rooskleurig uit: zo moeten alle 5000 werknemers salaris inleveren en wil het bedrijf vier maanden geen huur betalen. V&D snijdt in de kosten om beter te concurreren.
Kritiek
Dat het met het bedrijf niet goed gaat, is op woensdag in de namiddag in de Heuvelstraat-locatie niet te merken. Het is druk binnen, maar dat beeld wordt mede bepaald doordat de V&D sinds jaar en dag de verbinding is tussen het Pieter Vreedeplein en de Heuvelstraat. En dan is er nog de striemende regen die bezoekers naar binnen jaagt.
Het is vooral gemak wat ze er vinden: veel variatie in producten - van lepel tot dekbed, dat alles dicht bij elkaar, niet te duur. Daarnaast wordt La Place opvallend vaak genoemd als reden om even langs te wippen. De kritiek?
Die richt zich vooral op het interieur.
Opfrisbeurt
„Geen persoonlijkheid”, zegt Dimph Vorstenbosch (70). „Het is niet meer de V&D van vroeger, vooral onsamenhangend met al die verschillende moderne hoekjes.” Tijd voor een opfrisbeurt, merkt Sandra Aarts (41) op. „Al kom hier ik graag hoor, wat betreft shoppen hebben ze alles.”
Voor Gilzenaar Goof van den Burg (66) is het geen ‘gezellige winkel’. „Maar dit verkies ik boven internetwinkelen, je kunt tenminste nog iets vasthouden.”
En met dit weer is het te verkiezen boven shoppen in het dwaalgebied, glimlacht Meike Sanders (32). „Maar ik denk dat je de oorzaak daar moet zoeken. De V&D is niet meer hip, terwijl voor veel mensen er net iets meer moet zijn. Ik kan ook bij Zalando schoenen krijgen, maar dat vind ik een saaie manier van winkelen.”
Leegloop
Winkeliers in de omgeving (aan de Heuvelstraat, maar ook bij de Schouwburgpromenade) vrezen voor leegloop van het centrum.
„Ik begrijp dat de V&D het lastig heeft, maar de winkel is onmisbaar voor de stad”, zegt Marlous Mutsaers, voorzitter van de Stichting Ondernemers Binnenstad Tilburg (SOBT). „Alleen al de locatie. Je moet er niet aan denken dat zo’n groot pand in het centrum van de stad leeg komt te staan...”
Volgens Mutsaers, zelf eigenaresse van boekhandel Gianotten Mutsaers, is het zwakke punt van V&D ook meteen de sterke kant: alles is er te vinden. En dat in een tijd waarin mensen gerichter op pad gaan. „Veel mensen gaan daarnaartoe met de gedachte ‘daar zullen ze het wel hebben’. Maar aan de andere kant is internet het nieuwe warenhuis. En een bedrijf als V&D dat midden in de markt staat, heeft het moeilijker dan een Bijenkorf of Hema.”
Mutsaers hoopt vooral dat het een wake up call is voor het bedrijf. „Dat ze handschoen oppakken om na te denken over de toekomst. ‘Wanneer moet de klant aan ons denken?’ en ‘wat bieden wij dat de rest van de markt niet heeft?’”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Volop dieren in laatste Tilburgse muurschildering van het jaar (wordt vervolgd)
TILBURG - En dit is ‘m dan, de laatste Tilburgse muurschildering van het jaar. Daarmee staat de teller op tien. Geen zorgen: wegens succes is het gemeentelijke experiment een blijvertje. De komende jaren duikt er nog veel meer kleur op. -
PREMIUM
Spoorpark 's avonds eerder dicht: ‘Er is te weinig sociale controle om het gezellig te houden’
TILBURG - Omdat verschillende groepen jongeren het Tilburgse Spoorpark opzoeken en daar de coronaregels niet naleven, gaat het park 's avonds eerder dicht. In maart sloot het park helemaal de deuren omdat er te veel mensen samen kwamen. -
PREMIUM
Over prachtige plekken die verdwenen: ‘Of Tilburg in de oorlog gebombardeerd is?’
TILBURG - Prachtige stadsgezichten die tot gruis werden gereduceerd. Gijs van Gastel zet op zijn Instagram-account Tilburg Throwback mooie plekken uit het verleden tegenover het Tilburg van vandaag de dag. En dat doet soms een beetje pijn. -
Terugkeer als TOKObar to go: ‘Fijn om te zien dat we zijn gemist’
TILBURG - Een paar succesvolle pop-up horecazaakjes zijn terug van weggeweest, dit keer hebben ze een permanent onderkomen (en samenwerking) in het Dwaalgebied: de TOKObar to go aan de Nieuwlandstraat. ,,De eerste vier dagen hadden we al 560 bestellingen”, vertelt Jeffrey Raimond. -
PREMIUM
Drie horecabazen blikken terug op een bizar jaar: ‘Alleen de zombies ontbraken’
TILBURG - ‘Moge u leven in interessante tijden’, is naar verluidt een Chinese vervloeking. Wel, op interessante tijden kunnen de horeca-ondernemers zeker terugkijken. ,,Al begint het nu wel schrijnend te worden.” Drie ondernemers blikken terug op 2020.
-
PREMIUM
Korvel en Besterd huiverig voor ‘dichtknijpen’ cityring
TILBURG - De aanleg van de cityring bracht Korvel destijds 'enorme schade' toe. Dat het stadsbestuur nu rigoureus aan de cityring wil sleutelen, baart de Tilburgse linten Besterd en Korvel zorgen. ,,Eerst de gevolgen goed onderzoeken, dan pas ingrijpen." -
Tilburgse Club Smederij krijgt er - na corona - een restaurant bij: De Kraan
TILBURG - Club Smederij in de Spoorzone krijgt een clubrestaurant genaamd De Kraan. Je kunt er straks - na corona - binnenlopen voor Mexicaans streetfood terwijl dj's optreden. Als voorschot wordt er binnenkort al een taqueria opgezet. -
PREMIUM
Een warm bad: drie maanden hoorde ik bij het scootmobiel-gilde
TILBURG - Parijs - Dakar maar dan op zijn Tilburgs. Met je scootmobiel de 15 kilometer per uur aantikkend op de Noordstraat, de knokkels rond het stuur van het witte beest gevouwen op het hobbelige wegdek. Het leven als scootmobieler had zo zijn momenten.