Volledig scherm
De bamboetuin © Niek Willems

Verborgen plekken: Japanse bamboetuin & dojo bij de Piushaven

Ma 27 juni: Het is onzichtbaar voor voorbijgangers, maar in de buurt van de Piushaven is al 30 jaar een grote bamboetuin met dojo te vinden. Een stukje Azië, maar dan in Tilburg. Reden voor een open dag.

door Niek Willems

In de Lanciersstraat ligt Shin Tai Ryu, een centrum voor martial arts, meditatie en proeverijen. Er is een dojo, een theepaviljoen en een grote Japanse tuin van ongeveer 600 vierkante meter. Daar groeien zo'n 100 soorten bamboe.

Wat een rust
Het eerste wat je denkt als je binnenstapt? Wat een rust. Het is een van de weinige plekken in het centrum waar het nog echt stil is. Op een kraaiende haan na. Al 30 jaar gevestigd in Tilburg, maar het complex voelt een beetje als een geheime locatie. "Leuk dat je dat zo zegt", vertelt eigenaar Mark Sterke (57). "Dat is ook een deel van onze filosofie. Het centrum is zo gebouwd dat je Tilburg niet ziet als je hier bent. Het is pas de eerste week dat we buiten een bord hebben gehangen."

Openbaar
Shin Tai Ryu was voorheen een Japanse krijgskunstschool, vooral bedoeld voor leden. Eigenaar Sterke heeft dit jaar besloten om er een meer openbaar karakter aan te geven. "Ik gebruik de dojo 2 avonden en een ochtend per week voor lessen. Maar om dit allemaal voor onszelf te gebruiken? Het is zonde als zo'n mooie locatie verder onbenut blijft." Hij voegt toe: "En ik word een dagje ouder." Daarom is het complex omgedoopt tot een Aziatisch cultureel centrum.

De komende weken zijn de deuren geopend, zodat mensen kennis kunnen maken met het complex. Op 2, 3, 9 en 10 juli kunnen bezoekers binnenwandelen om iets te drinken en te ontspannen in de tuin. Ook de dojo en het theepaviljoen zijn geopend. In september staat een Aziatisch festival op de agenda.

Geïnteresseerde organisaties kunnen het cultureel centrum huren. Volgens Sterke moet het een complex worden met verschillende activiteiten, zoals exposities, yogacursussen en andere culturele bezigheden. Alle ideeën zijn welkom. "Maar ze moeten wel een Aziatisch tintje hebben. Het moet geen grote commerciële instelling worden." Want rust staat hoog in het vaandel.

Mooie cultuur
De Tilburgse grootmeesterleraar Sterke is enorm fan van de Japanse cultuur. Die interesse werd gewekt in 1972. Hij volgde een cursus jiu jitsu en behaalde de hoogste graad. Sterke gaat vaak op reis naar Japan. "Ik ben daar nu 22 keer geweest. Het is een van de mooiste landen op aarde. De natuur is ongelofelijk mooi. De mensen zijn heel vriendelijk en de voedselcultuur is geweldig. Als je goddelijk wil eten, dan moet je in Japan zijn. Dan heb ik het niet over de sushi-tentjes hier. Ook lekker hoor, maar die gerechten zijn vergelijkbaar met een frietje. Niet echt culinair dus." Sterke is al 30 jaar eigenaar van het Aziatisch centrum. Hij werkt 4 dagen als psycholoog met verstandelijk gehandicapten. "Dat stelt mij dus in staat om dit alles te kunnen betalen", legt hij uit.

Hij geeft een rondleiding door de bamboetuin. "Moet je eens kijken", zegt-ie als hij aan een bamboeplant trekt. "Niet kapot te krijgen en ontzettend flexibel. Laatst waren er wat bomen afgeknapt in Nederland. Bij bamboe zal dat nooit gebeuren. De filosofie van onze school is dan ook: een flexibele geest en een sterk lichaam."

Volledig scherm
De bamboetuin © Niek Willems
Volledig scherm
Mark Sterke in de bamboetuin © Niek Willems