Volledig scherm
De enige heavy metal op dit moment bij het poppodium: het geluid van de werkzaamheden tijdens de verbouwing. Foto John Schouten/BeeldWerkt

Verbouwing 013 halverwege: de rockkathedraal verrijst

Woe 15 juli: Vijftig bouwvakkers krioelen dag in, dag uit door gewelven van poppodium Tilburg. De verbouwing van 013 is halverwege. Tussen de puinhopen zijn de contouren van het nieuwe poppodium zichtbaar.

door Bas Vermeer

Gij zult straks schrikken, bezoeker van weleer.
Dat gebod valt alvast op te tekenen bij een rondgang door de gewelven van het poppodium in wording. Vertrouwde plekken bij 013 zijn ingrijpend aan het veranderen.

De contouren van de nieuwe grote zaal – of in de toekomst: de massieve zaal – tekenen zich af. Het is alsof je in het middenschip van een kathedraal staat.
Waar vroeger tweeduizend bezoekers dansten, is er straks plaats voor drieduizend man. Met meer bewegingsruimte op de koop toe.

Gangenstelsels
De vijf maanden durende verbouwing van de Tilburgse poptempel is halverwege. Een wagenpark aan bouwvoertuigen – van kraantjes met drilboor tot aan bobcats – dwaalt door de gangenstelsels van het 17 jaar oude gebouw. De bar is al onder de slopershamer bezweken. Een hoek van het pand is verdwenen, de metersbrede toegang naar de jassenkelder gedicht. De toko bij de entree houdt nog dapper stand, terwijl vloerplaten van veertig centimeter dik in containers tuimelen.

Puinhopen
Hoeveel ton puin er is verzet? Hoofduitvoerder Ben van Spaandonk schiet in de lach. "Veel. Heel veel. Ik heb geen idee exact, maar het is een komen en gaan van bakken puin." Zijn toelichting op de voortgang van de werkzaamheden wordt bijna constant door het geluid van drilboren en cirkelzagen overstemd. Gemiddeld vijftig bouwvakkers werken er dag in, dag uit aan de oplevering van 'de nieuwe 013'.
Bouwvak? Die kennen ze niet, ook de onderaannemers werken gewoon door.

Rockkathedraal
Iets voorbij de oude ingang – naast de Tivolistraat – ontworstelt de nieuwe kleine zaal (de Jupilerzaal) zich aan de hopen puin. De kleine zaal en het nog kleinere zaaltje van de voormalige Bat Cave (bovenin) worden aaneen gesmeed en doorgetrokken tot het punt waar het café en de rookruimte zaten. Ook hier is er straks meer plaats: van driehonderd naar zevenhonderd bezoekers.
Het is een gigantische klus, maar het werk verloopt volgens schema. Eind september volgt de oplevering. En is de omwenteling van poptempel naar rockkathedraal compleet.

Volledig scherm
De nieuwe grote zaal. Foto John Schouten/BeeldWerkt