Volledig scherm
Spreepark

Verlaten Berlijns attractiepark nagebootst op Festival Aus Berlin

Di 12 juli: Het verlaten Berlijnse attractiepark Spreepark bepaalt in november de uitstraling en aankleding van Aus Berlin, een festival in de Koepelhal met Berlijnse dj’s.

door Joost Goutziers

In de hal komen attracties te staan en het desolate karakter van het park wordt nagebootst. „We zoeken elk jaar naar een Berlijns thema”, zegt organisator Joep van Gorp. „Vorig jaar was dat de doolhof Peristal Signum, deze keer Spreepark. Het is illegaal om dat park te betreden,dus je moet over een hek klimmen en er zijn bewakers met honden. Dat gaan de bezoekers van ons festival ook ervaren. Ze moeten er iets voor doen om binnen te komen.”

Het attractiepark in Berlijn is al jaren gesloten en kent een bizarre geschiedenis. Dat verhaal gaat het festival inkleuren. Spreepark was het eerste Duitse pretpark, maar in augustus 1981 ging het fout. De eigenaar huurde een hijskraan om de achtbaan te repareren, maar die kraan viel tegen het reuzenrad met doden tot gevolg. Na dit desastreuze ongeval zijn opnieuw miljoenen in Spreepark geïnvesteerd, is een nieuw reuzenrad geplaatst, maar de bezoekers bleven weg.

Vliegend Tapijt
Van Gorp: „De eigenaar vluchtte met een miljoenenschuld en enkele attracties naar Peru. Hij leende geld van een Peruaanse drugsmaffia en kwam nog verder in de problemen. Om de schuld af te lossen wilde de maffia dat hij attractie het Vliegend Tapijt terug naar Europa zou exporteren met 180 kilo drugs in de armen van die attractie. Dat is mislukt. De man kwam vast te zitten en zijn zoon die was achtergelaten als onderpand zit nog steeds vast.”

Spreepark verandert de komende tijd in een wandelpark, maar het zijn niet de oude attracties uit Berlijn die naar Tilburg komen. „Daar kun je niet aankomen”, zegt Van Gorp, "maar de sfeer creëren we wel. We starten met de voorverkoop van het festival en kopers van een early bird ticket krijgen een Aus Berlin Virtual Reality Cardboard. Dat is een soort bril waarin je mobieltje als scherm dient. Daarin vertonen we 360 graden video’s van Spreepark.” Het festival wordt op zaterdag 26 november gehouden.

Labyrint
​De sfeer van Aus Berlin in 2015 werd beheerst door Peristal Signum, een kruip-door-sluip-door labyrint uit de Berlijnse uitgaansscene, gemaakt door de kunstenaar Tim Hendrik Schneider. Van Gorp wil dit kunstwerk in Tilburg nabouwen. Het origineel is 250 vierkante meter groot, de Tilburgse variant nog groter. „De kunstenaar komt zondag naar Tilburg. Dan gaan we locaties bekijken. Daarna wordt het plan verder uitgewerkt. In maart 2017 willen we gaan bouwen, een jaar later moet het open zijn.”