Volledig scherm
Het lege busstation aan de Brokxlaan. Foto Jan van Eijndhoven

Vertraging: anderhalf jaar wachten op bussen aan de Brokxlaan

Do 23 juni: De bushaltes liggen er al bijna, toch zal er nog anderhalf jaar geen bus stoppen bij het grote busstation-in-wording aan de Burgemeester Brokxlaan. Er zit vertraging op de lijn.

door Bas Vermeer

Het nieuwste busstation van Tilburg wordt deze dagen uit de grond gestampt naast het UWV-pand. Het gaat om een tijdelijk station waar al het busvervoer van het centraal station naartoe wordt verplaatst. Zo kan het busstation aan de Spoorlaan samen met appartementencomplex Tilburion worden gesloopt voor een herinrichting.

Maar daar wringt de schoen: het plan voor het nieuwe – en definitieve – busstation aan de Spoorlaan heeft vertraging opgelopen. Dat terwijl het sein al wel op groen stond voor de aanleg van de tijdelijke voorziening.

2017
„We wilden eigenlijk per 1 december dit jaar al het busvervoer naar de Brokxlaan verplaatsen”, laat een woordvoerder van de gemeente weten.
„Zo’n verplaatsing heeft grote impact op de dienstregeling en dat kun je – zo is afgesproken met busvervoerder Arriva – maar één keer per jaar doen. Vanwege de vertraging plannen we die verhuizing nu op 1 december 2017.”

Volgens de woordvoerder maakt het niet uit dat het tijdelijk busstation er ondertussen anderhalf jaar ligt. „Er zijn nog geen plannen voor het gebied waar het tijdelijke busstation ligt en het is geen ‘weggegooid geld’: uiteindelijk hebben we dat station nodig. Wel gaan we kijken of het station tijdelijk op een andere manier te gebruiken is, als parkeerplaats bijvoorbeeld.”

Tilburion
De vertraging van het ontwerp voor het definitieve station hangt onder meer met Tilburion samen. Het complex werd in een eerder plan vervangen door nieuwbouw en zou op palen bij het station komen te staan. Tussen de palen van het 45 meter hoge gebouw moesten de bussen komen te rijden.

De complexiteit van de locatie en de crisis vormden de twee punten waar de vervangende nieuwbouw op sneuvelde. Geen ontwikkelaar schreef in op de Europese aanbesteding. Het college van B en W besloot daarom het project te stoppen.

Wél open
Hoewel het verplaatsen van het busvervoer vertraging heeft opgelopen, kan de nieuwe stationspassage iets verderop wel al bijna open. De verbinding tussen noord en zuid wordt op 11 juli in gebruik genomen, laat de gemeente weten. Het Burgemeester Stekelenburgplein is dan nog niet af. Wel worden daar deze dagen alvast 544 fietsbeugels geplaatst.

Volledig scherm
Het busstation-in-wording aan de Brokxlaan.