Volledig scherm
De studentencamping vanuit de lucht. Foto Wim Weijters

VG&L-terrein: Tientallen tentjes, honderden katers, tweeduizend studenten

Vrij 26 aug: Lodderige oogjes turen uit tentjes, er wordt gulzig aan flesjes water gelurkt. "Zonde dat je na de biercantus al bent afgehaakt, joh", klinkt uit een koepeltentje.

door Bas Vermeer

De grootste studentencamping van de Benelux ontwaakt na weer een avond feesten in de stad. Op het Van Gend & Loos-terrein aan de rand van het Tilburgse stadshart is het een imponerend schouwspel.

Niet vanwege de manhaftige strijd met katers, maar vanwege de omvang van de camping. Er is een klein dorp uit de grond gestampt: de uitvalbasis voor circa 2100 studenten plus begeleiders van de Fontys-hogescholen.

Een week kampeerden ze in de stad tijdens de Tilburgse introductieweek.

Kampement
Voor het eerst is het gigantische terrein - 44.500 vierkante meter - van voor tot achter in gebruik. Er staan 34 legertenten, tientallen door studenten meegebrachte koepeltenten en een witte feesttent domineert het geheel. Er is een glazen huis met daarnaast een groot beeldscherm, generatoren brommen en de vijf douche-units tellen ieder 12 douches.

Het is op en top professioneel, maar de organisatoren zijn zelf eveneens student. "Dit is voor ons praktijkonderdeel van de minor event", vertelt Bart Severich (21). Sinds februari was hij met zes anderen bezig om het kampement uit de grond te stampen. Tussendoor had 'ie één weekje vakantie. "Maar in Mallorca zat ik nog met de laptop op het balkon." Met nog één avond voor de boeg blikt de organisatie terug op een geslaagde camping.

'Super dit'
"De reacties uit de buurt zijn heel positief." Enige wanklank: dat ondanks de parkeermaatregelen - als Kiss&Ride-plekken - sommige bezoekers het toch nodig vinden om op de Hart van Brabantlaan te stoppen om mensen af te zetten.

Ach, de kampeerders zelf hebben er geen last van. "Super dit", zegt Saphira Wary (21). "Het festivalgevoel maar dan met goede douches."

Ook Rick Mennen (21) uit Geldrop is verguld over de camping. Alleen Tilburg zelf is nog even wennen. "Op Stratum in Eindhoven heb je alle cafés in één straat zitten." Hij lacht: "Hier moet je de halve Kennedymars lopen van kroeg naar kroeg."

Volledig scherm
Maarten van den Dungen wordt wakker (of: doet een poging tot...) Foto Jeroen de Jong/BeeldWerkt