Volledig scherm
Waternevel op terras Anvers. © Jan van Eijndhoven

VIDEO: Anvers koelt terras op tropische dagen voortaan met koude nevel. 'Brabants primeurtje'

Di 27 juni: ,,Dit had ik al veel eerder moeten kopen", verzucht Rob Michielsen, eigenaar van café Anvers terwijl er koude nevel onder de luifel van het terras kolkt. Bij het Tilburgse café hebben ze een Brabants primeurtje: een watervernevelaar in het zonnescherm. 

door Bas Vermeer

Met behulp van 60 micro-sproeiers over een lengte van 21 meter en een speciale pomp in de kelder van het café wordt het terras op tropische dagen gekoeld. Op dinsdagmorgen tijdens een test lijkt het alsof er mist over het terras trekt. Gasten aan de tafels kijken vreemd als de sproeiers aan worden gezet. Een kindje slaat verschrikt de handen voor het gezicht. Daarna lacht ze. 

Tropisch
De test komt eigenlijk net op de verkeerde dag. Als het tropisch warm is, lost het water bijna meteen op. Daardoor wordt de temperatuur onder het luifel 8 tot 10 graden koeler. ,,Deze systemen hebben ze in Miami, Florence, Ibiza. In Amsterdam is er volgens mij ook een horecagelegenheid met zo'n systeem, maar in Brabant nog niet." 

Volgens Michielsen bestaat het systeem al een jaar of 40. ,,Maar ik dacht altijd dat het een godsvermogen zou kosten." Deze maand kwam hij er toevallig achter dat er 'zeer betaalbare' varianten van zijn. ,,En toen was de knoop snel doorgehakt. We hebben al een stuk of tien tropische dagen achter de rug, gasten zitten dan bijna verdoofd achter een glaasje spa."

Rookvrij
De Anvers-eigenaar vindt het zelf ook wel stoer om te experimenteren. Twee jaar geleden verklaarde hij een deel van het terras rookvrij, dat is nog steeds zeldzaam in Nederland. ,,Dit leek met wel een leuk nieuwigheidje zo voor de kermis." Hij lacht: ,,Niet dan?"

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement