Volledig scherm
LOC Brewey

Volgende stap LOC Brewery: volwaardige stadsbrouwerij met biertuin

Vrij 22 mei: De pop up brouwerij LOC Brewery in de Spoorzone wordt een volwaardige stadsbrouwerij met een biertuin. De twee ketels waarin tezamen 100 liter bier kan worden gebrouwen, maken plaats voor twee tanks van ieder 550 liter. En iedere vrijdag is er een Biertuin-feestje in de tuin op de voormalige NS-werkplaats.

door Bas Vermeer

Oktober vorig jaar - bij het ontstaan van de brouwerij - hadden Roy Maas, Erwin Schellekens, Daniel Tano en Paul Cools (dertigers en veertigers) al ambitieuze plannen. Die werden slechts getemperd door de realiteitszin van hun eega's: ‘Ga nu maar eerst eens bier brouwen’, kregen ze te horen.

Dat brouwen hebben ze nu wel onder de knie: zo staat er 220 liter bier klaar voor Festival Mundial, leveren ze aan het bierfestival en presenteerden ze hun bier eerder bij Café Bakker. "De recensies zijn goed", aldus Schellekens. "Tijd voor de volgende stap."

Volwaardig
LOC Brewery groeit nu uit tot een volwaardige stadsbrouwerij. De nieuwe ketels staan klaar (zie foto 2) en worden door Cools geïnstalleerd. De brouwerij heeft zich ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, er is een BV opgericht en ze moeten straks accijns betalen.
De brouwerij willen ze straks openstellen voor het publiek: ze denken aan rondleidingen, maar ook andere groepen mogen er komen brouwen. "Als een voetbalclub of brouwer hier met het grote werk aan de slag wil, dan kan dat straks", aldus Schellekens.

Biertuin
De stadsbrouwerij moet vooral laagdrempelig zijn. "Voor ons is het ook zo begonnen, het leek wel een sociale instelling, met mensen die langs kwamen om spullen af te leveren. De koelkasten bijvoorbeeld."
Daarnaast wordt de samenwerking met andere ondernemers gezocht. Met het bier wordt brood gemaakt, de broodjeszaak Smeer 'm - iets verderop in het complex - gaat mettertijd het bier in bitterballen verwerken. Die worden geserveerd - samen met bier van lokale brouwerijen - tijdens de Biertuin-feesten. Iedere vrijdag (op 29 mei voor het eerst) wordt de 'Muzentuin van de Spoorzone' van 16 tot 19 uur een biertuin. Schellekens: "We zien wel hoe het loopt, of er nu 50 of 150 man op af komt."

Het zijn serieuze stappen, maar de vier zien zichzelf nog voornamelijk als een stel kwajongens. Lachend: "We hadden nooit verwacht dat met een roerstok boven ketels hangen zo verslavend zou zijn".

Volledig scherm
De ketels van ieder 550 liter
Volledig scherm
(vlnr) Roy, Paul, Daniel en Erwin