Volledig scherm
TilburgsAns

Voorproefje: TilburgsAns, Tilburg in een lettertype gegoten

Za 9 apr: Het eerste lettertype dat geïnspireerd is op het karakter van een Nederlandse stad wordt zondag gelanceerd. Vormgever Sander Neijnens en illustrator Ivo van Leeuwen geven die dag TilburgsAns vrij, het lettertype waar ze anderhalf jaar aan werkten.

door Bas Vermeer

Typograaf Sander Neijnens liet zich voor het ontwerp inspireren door het karakter van de stad Tilburg. Illustrator Ivo van Leeuwen maakte pictogrammen van specifieke Tilburgse locaties, evenementen, personen en begrippen

Hoe het lettertype er uitziet? Via deze link is deze blog in TilburgsAns te lezen (al werken de icoontjes nog niet).

Talenten
Het letterfont van Ans is prachtig, maar er zijn nog een paar 'verborgen talenten'. Als je in Ans de naam van Marietje Kesselt intypt, Den Ophef op De Koepelhal verschijnen er automatisch pictogrammen van die zaken.

Een demonstratie is te zien op de website van TilburgsAns. Tik daar nog een paar namen voluit, ze worden automatisch afbeeldingen: de lindeboom, de kruikenzeiker, het kroepoekdak van het station. Van Leeuwen maakte 49 van dergelijke Tilburgse icoontjes.

Nóg zo'n grapje: bij het typen 'tot ziens' verspringt het Ans automatisch in 'houdoe!'

Adoptieplan
Een adoptieplan voor de 120 letters en tekens moet helpen de kosten te dekken van de productie en publicatie van het lettertype. Het speelse Tilburgse schrift met de pictogrammen wordt zondag na 16.30 uur gratis aan de stad en de rest van de wereld ter beschikking gesteld.