Volledig scherm
Studente Zhang Wenning uit China trekt op haar kinderfiets over de Heuvel. © Jan van Eijndhoven

Waarom buitenlandse studenten op kleurrijke kinderfietsjes rijden: ,,Ik heb het gevoel dat ik ieder moment kan sterven"

Za 26 aug: ,,Die fietsen van jullie zijn reusachtig, daar durf ik niet op", glimlacht Si Hui Maio (23). De Chinese studente zit op een roze kinderfiets. Maio studeert een jaar aan de universiteit in Tilburg, de stad waar ze haar 'fiets-vuurdoop' ondergaat. 

door Bas Vermeer

Maio - uit de provincie Liaoning - fietst amper een maand, maar heeft het al aardig onder de knie. ,,Ik wil wel mijn voeten dicht bij de grond houden." Ze maakt deel uit van het jaarlijks terugkerende vertrouwde (en vertederende) beeld in de stad: buitenlandse studenten - veelal Chinese, maar bijvoorbeeld ook Spaanse en Griekse - die op kinderfietsjes heel voorzichtig door de stad trappen.  

Voeten
De fietsenmakers in de stad zijn maar wat blij met de nieuwe lichting studenten. Normaal worden de tweedehands kinderfietsen mondjesmaat verkocht.  ,,Vlak voor en tijdens de introductieweek hebben we zo'n twintig kinderfietsen verkocht", zegt David van Rijswijk van Van Rijswijk Tweewielers. 

Twintig lijkt weinig, maar eigenlijk worden er door het jaar heen bijna geen tweedehands kinderfietsen verkocht. ,,Mensen willen meestal nieuwe kinderfietsen omdat het vaak om een cadeau voor een verjaardag of de communie gaat." 

(Verhaal gaat onder de foto verder)

Volledig scherm
Si Hui Miao (links, 23) en Zhuojing Li (26) op hun kinderfietsen. © Bas Vermeer

Zijwieltjes
Een enkele buitenlandse student lost het niet met een kinderfiets maar zijwieltjes op. ,,Eigenlijk waren de fiets en zijzelf er te groot voor, dus die wieltjes slijten veel te snel", vertelt een medewerker van de zaak Fietsen Tilburg. 

Vanwege de locatie van de zaak, tegenover de uni, is het meestal de eerste stop voor de buitenlandse student. In twee weken tijd werden ruim 500 fietsen verkocht, waaronder zo'n 40 kinderfietsjes (de 24 inch fietsen). ,,Dat zijn veel kinderfietsen, maar vorig jaar verkochten we er zo'n 200. Dit jaar zijn er veel meer Duitse en Spaanse studenten, minder Aziatische." 

Bij de Tilburg University kunnen ze dat deels beamen. ,,Vorig jaar stonden er op 1 oktober, onze definitieve peildatum, 125 Duitse en 72 Chinese studenten geregistreerd", zegt een woordvoerder van Tilburg University. ,,Tot nu is dat: 124 Duitse en 33 Chinese, dat kan nog veranderen. Het verklaart in ieder geval dat er minder kinderfietsen worden verkocht."

Langste volk
Fietsexpert Angela van der Kloof, gespecialiseerd in internationale fietsvraagstukken: ,,We zijn het langste volk ter wereld, geen wonder dat onze fietsen voor buitenlandse studenten te groot zijn." In Beijing zou het juist vreemd zijn om op een 'Nederlandse fiets' rond te rijden. Ze vindt het een mooi beeld: ,,Dit houdt ons een spiegel voor." 

Het fietsen onder de knie krijgen vergt veel energie, vertelt ze, en die nieuwkomers moeten ook nog eens op het verkeer letten... ,,En Nederlandse fietsers zijn niet bepaald een lichtend voorbeeld. Over de stoep rijden, fietspaden die vanwege verbouwingen ooit tweerichtings waren, maar waar men nog steeds op beide weghelften fietst. Alleen maar omdat we het gewend zijn."

Stervend
,,Ik heb nu al het gevoel dat ik ieder moment kan sterven", lacht Margarida Vila Nova. De 22-jarige rijdt heel voorzichtig op een kinderfietsje aan de Hart van Brabantlaan. In haar thuisstad, het Portugese Lissabon, wordt er amper gefietst omdat er te veel heuvels zijn. ,,Het is niet mijn eerste keer op een fiets, maar het scheelt niet veel."

Ze rijdt op een kinderfiets want de normale modellen hadden van 'die enge smalle bandjes'. Met een lach: ,,Bedankt. Nu snap ik in ieder geval waarom iedereen naar me staart. Het ligt niet aan mij, maar aan de kinderfiets." 

(Verhaal gaat door onder de foto)

Volledig scherm
Margarida Vila Nova aan de Hart van Brabantlaan. © Bas Vermeer

Om buitenlandse studenten een hart onder de riem te steken, ontwikkelde fietsexpert Van der Kloof met leerlingen van Fontys International Lifestyle Studies een speciale gadget met een lampje.  

Op de fiets van buitenlandse studenten kun je aan het lampje zien wat er in ze omgaat. ,,Een paars licht voor 'ik sta open voor contact' bijvoorbeeld of rood voor 'hou rekening met mijn fietsgedrag'." De gadget  is genomineerd voor een innovatieprijs. Van der Kloof hoopt komende winter de pilot in Tilburg uit te voeren.

Volledig scherm
Si Hui Miao (links, 23) en Zhuojing Li (26) op hun kinderfietsen. © Bas Vermeer
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement