Volledig scherm
Kapster Lesedi Tivane en Senita Shol van kapsalon Sister Sister. © Jan van Eijndhoven

Waarom de Korvelseweg zo veel kapperszaken telt: van afro's, Aziz tot 'oudgediende' Schuurkes

Za 11 nov: De Korvelseweg is een kappersparadijs. Een straat met weelderige afro's, waar zelfs bekende Willem II-spelers zich laten knippen en jonge ondernemers van succes dromen.

door Bas Vermeer

Een straat waar de oer-Tilburgse naam Schuurkes naast salons als Aziz, Sister Sister, Kovan en Fatih prijkt. Een mooie multiculturele potpourri.

Maar het is ook een straat met prangende vragen: want waarom zitten er zo veel kapperszaken aan de Korvelseweg? De straat telt er nu 10, volgende maand kunnen dat er zo 12 zijn. Concurreert dat elkaar niet kapot?

Het 'waarom': nou, als beginner heb je alleen een schaar en een stoel nodig, het hoeft geen dure investering te zijn. De huren zijn laag aan de Korvelseweg, het aantal voorbijgangers is hoog. ,,En bij de Korvelseweg denken mensen aan kappers", zegt Lesedi Tivane van de kersverse kapperszaak Sister Sister. ,,Dat is voor ons als beginnende zaak een pluspunt."

Drukte

Om die reden - 'alle kappers in Korvel' - begon ook Aziz Elmahi zeven jaar geleden er zijn salon, die nu érg goed loopt. ,,Ik ga hier niet meer weg." Concurrentie? ,,Ach, iedereen heeft zijn eigen klantenkring en specialiteiten."

De kappers die er al wat langer zitten, hebben al helemaal geen reden tot klagen. Op een doordeweekse dag is het 'met de benen buiten' bij Aziz, evenals bij Schuurkes iets verderop. De eigenaren hebben geen amper tijd voor een interview, zo druk als het is. 'Bel later maar terug'. 

We spraken ze toch, op een rustig moment. De Korvelseweg in vier portretten:

Volledig scherm
Aziz Elmahi. © Jan van Eijndhoven

Kapper van Fran Sol en Tsimikas

De profvoetballers van Willem II zijn kind aan huis bij herenkapsalon Aziz. Fran Sol en Konstantinos Tsimikas stappen er geregeld binnen. En laatst, na de operatie van Sol, ging eigenaar Aziz Elmahi (40) bij hem thuis langs om te knippen. Jazeker, als kapper heeft hij in Tilburg een naam opgebouwd.

Quote

Die eerste maanden was er soms maar één klant per dag

Aziz Elmahi

Hoe anders was het toen Elmahi zijn kapsalon aan de Korvelseweg opende. Hij glimlacht: ,,In die eerste maanden was er soms maar één klant per dag." Dat was zeven jaar geleden, deze dagen stapt de een na de ander binnen. Elmahi en zijn twee collega's zijn onophoudelijk bezig. De ondernemer woont sinds twaalf jaar in Nederland en werkte in Oosterhout. ,,Ik was daar kapper en hoorde dat er nog geen Marokkaanse kapsalon in Tilburg was. Daar lag dus een kans."

Niet dat zijn publiek uitsluitend Marokkaanse roots heeft, op donderdagochtend zitten alle kleuren door elkaar. Nu ja iedereen: het is en blijft een herenkapper, al is Elmahi óók gediplomeerd dameskapper. Hij lacht. ,,Maar een vrouwenkapsel kost héél veel tijd."

Volledig scherm
Kapper Louis Schuurkes. © Jan van Eijndhoven

'Oh, je bent familie van die en die...'

Quote

De kappers­stoe­len zijn nog van begin 1900

Louis Schuurkes

,,Succes met de operatie hé", zegt kapper Louis Schuurkes (49) tegen een klant die afrekent. Het is kenmerkend voor de kapper die al zijn klanten tot in de haarvaten kent. En via hen heel Tilburg. 'Oh, je bent familie van die en die...' krijgt een nieuwkomer te horen.

De kapsalon is dan ook vervlochten met de stad, ademt geschiedenis. Zo verhuisde de zaak ooit voor de gevreesde slopershamer van burgemeester Becht. Opa Schuurkes zette de salon in 1929 op, sinds 1961 is de kapper aan de Korvelseweg te vinden. ,,Van opa op vader op zoon", zegt Louis Junior, de derde generatie aan het roer. ,,De kappersstoelen zijn nog van begin 1900."

De inrichting heeft iets weg van een bruin café. Knus, een grote wandklok boven de toonbank. ,,Je ziet nu veel van die barbershops opkomen, zaken die mooi zijn ingericht, waar ze baarden knippen. Die uitstraling en dat werk deden we al voor het hip was. En dat werk blijven we doen." Hij bedoelt maar: de tand des tijds krijgt geen vat op de salon. En na hem de kinderen? ,,Wie weet, die zijn nog jong." 

Volledig scherm
Kapster Lesedi Tivane en Senita Shol. © Jan van Eijndhoven

De afro is aan een opmars bezig

Quote

Mensen laten zo zien dat ze trots op hun identiteit zijn

Senita Shol

De lijntjes tussen Maputo (de hoofdstad van Mozambique) en Tilburg zijn kort, heel kort. Lesedi Tivane (26) runt kapperszaak Sister Sister aan de Korvelseweg, in Maputo heeft haar zuster Flavia een gelijknamige zaak. ,,Mijn zus en ik skypen en whatsappen veel", zegt Lesedi. Of zij - gezien de kou - niet aan het kortste eind trekt? Ze lacht. ,,Ach, het is een fijn vakantieland."

In de haarsalon knippen Lesedi en twee medewerkers iedereen: mannen, vrouwen, van steil Europees haar tot afro's. Dat laatste is de specialiteit van Lesedi, die zelf een meer dan weelderige afro heeft.

,,De afro is vanuit Amerika aan een opmars bezig", vertelt collega Senita Shol (25). ,,Mensen laten zo zien dat ze trots op hun identiteit zijn." De twee steilden vroeger hun haar, haalden de krullen eruit, nu zijn ze trots op hun natuurlijke pracht. Al betalen ze er wel de tol voor, lachen ze. ,,Aan een mooie afro ben je vele uren per week kwijt."

Volledig scherm
Ilias in actie. © Jan van Eijndhoven

Ingewikkelde patronen in je haardos 

Quote

Ik woon zelf hier aan de Korvelse­weg

Ilias Amawa

Op het scherpst van de snede 'opereert' Ilias Amawa (37), de kapper van Ilias Coiffure scheert de meest ingewikkelde patronen in haardossen. Door kale plekjes aan te brengen in kortgeschoren haar - erg populair - trekt 'ie vlammen op, ingewikkelde krullen of een 'gewone' schuine lijn. Het is millimeterwerk. ,,En dat is waar ik het beste in ben."

Zijn kapperszaak is twee maanden jong. ,,Ik woon zelf hier aan de Korvelseweg, kreeg van de verhuurder de kans om deze locatie, eerder ook een kapsalon, over te nemen." De zelfstandige woont sinds 16 jaar in Tilburg, komt oorspronkelijk uit Togo: een klein West-Afrikaans land, naast Ghana. ,,Ik ben altijd met dit vak bezig geweest, het is creatief maar het is ook fijn om met klanten te praten."

De babbel heeft 'ie er wel voor, snel met een lach, hartelijk. Tegen een klant die eigenlijk niet op de foto wil: ,,Stel je niet zo aan, baby." Het is een goedmoedig plagen. En hij krijgt zijn zin.  

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement