Waarom de Korvelseweg zo veel kapperszaken telt: van afro's, Aziz tot 'oudgediende' Schuurkes
Za 11 nov: De Korvelseweg is een kappersparadijs. Een straat met weelderige afro's, waar zelfs bekende Willem II-spelers zich laten knippen en jonge ondernemers van succes dromen.
Delen per e-mail
door Bas Vermeer
Een straat waar de oer-Tilburgse naam Schuurkes naast salons als Aziz, Sister Sister, Kovan en Fatih prijkt. Een mooie multiculturele potpourri.
Maar het is ook een straat met prangende vragen: want waarom zitten er zo veel kapperszaken aan de Korvelseweg? De straat telt er nu 10, volgende maand kunnen dat er zo 12 zijn. Concurreert dat elkaar niet kapot?
Het 'waarom': nou, als beginner heb je alleen een schaar en een stoel nodig, het hoeft geen dure investering te zijn. De huren zijn laag aan de Korvelseweg, het aantal voorbijgangers is hoog. ,,En bij de Korvelseweg denken mensen aan kappers", zegt Lesedi Tivane van de kersverse kapperszaak Sister Sister. ,,Dat is voor ons als beginnende zaak een pluspunt."
Drukte
Om die reden - 'alle kappers in Korvel' - begon ook Aziz Elmahi zeven jaar geleden er zijn salon, die nu érg goed loopt. ,,Ik ga hier niet meer weg." Concurrentie? ,,Ach, iedereen heeft zijn eigen klantenkring en specialiteiten."
De kappers die er al wat langer zitten, hebben al helemaal geen reden tot klagen. Op een doordeweekse dag is het 'met de benen buiten' bij Aziz, evenals bij Schuurkes iets verderop. De eigenaren hebben geen amper tijd voor een interview, zo druk als het is. 'Bel later maar terug'.
We spraken ze toch, op een rustig moment. De Korvelseweg in vier portretten:
Kapper van Fran Sol en Tsimikas
De profvoetballers van Willem II zijn kind aan huis bij herenkapsalon Aziz. Fran Sol en Konstantinos Tsimikas stappen er geregeld binnen. En laatst, na de operatie van Sol, ging eigenaar Aziz Elmahi (40) bij hem thuis langs om te knippen. Jazeker, als kapper heeft hij in Tilburg een naam opgebouwd.
Die eerste maanden was er soms maar één klant per dag
Hoe anders was het toen Elmahi zijn kapsalon aan de Korvelseweg opende. Hij glimlacht: ,,In die eerste maanden was er soms maar één klant per dag." Dat was zeven jaar geleden, deze dagen stapt de een na de ander binnen. Elmahi en zijn twee collega's zijn onophoudelijk bezig. De ondernemer woont sinds twaalf jaar in Nederland en werkte in Oosterhout. ,,Ik was daar kapper en hoorde dat er nog geen Marokkaanse kapsalon in Tilburg was. Daar lag dus een kans."
Niet dat zijn publiek uitsluitend Marokkaanse roots heeft, op donderdagochtend zitten alle kleuren door elkaar. Nu ja iedereen: het is en blijft een herenkapper, al is Elmahi óók gediplomeerd dameskapper. Hij lacht. ,,Maar een vrouwenkapsel kost héél veel tijd."
'Oh, je bent familie van die en die...'
De kappersstoelen zijn nog van begin 1900
,,Succes met de operatie hé", zegt kapper Louis Schuurkes (49) tegen een klant die afrekent. Het is kenmerkend voor de kapper die al zijn klanten tot in de haarvaten kent. En via hen heel Tilburg. 'Oh, je bent familie van die en die...' krijgt een nieuwkomer te horen.
De kapsalon is dan ook vervlochten met de stad, ademt geschiedenis. Zo verhuisde de zaak ooit voor de gevreesde slopershamer van burgemeester Becht. Opa Schuurkes zette de salon in 1929 op, sinds 1961 is de kapper aan de Korvelseweg te vinden. ,,Van opa op vader op zoon", zegt Louis Junior, de derde generatie aan het roer. ,,De kappersstoelen zijn nog van begin 1900."
De inrichting heeft iets weg van een bruin café. Knus, een grote wandklok boven de toonbank. ,,Je ziet nu veel van die barbershops opkomen, zaken die mooi zijn ingericht, waar ze baarden knippen. Die uitstraling en dat werk deden we al voor het hip was. En dat werk blijven we doen." Hij bedoelt maar: de tand des tijds krijgt geen vat op de salon. En na hem de kinderen? ,,Wie weet, die zijn nog jong."
De afro is aan een opmars bezig
Mensen laten zo zien dat ze trots op hun identiteit zijn
De lijntjes tussen Maputo (de hoofdstad van Mozambique) en Tilburg zijn kort, heel kort. Lesedi Tivane (26) runt kapperszaak Sister Sister aan de Korvelseweg, in Maputo heeft haar zuster Flavia een gelijknamige zaak. ,,Mijn zus en ik skypen en whatsappen veel", zegt Lesedi. Of zij - gezien de kou - niet aan het kortste eind trekt? Ze lacht. ,,Ach, het is een fijn vakantieland."
In de haarsalon knippen Lesedi en twee medewerkers iedereen: mannen, vrouwen, van steil Europees haar tot afro's. Dat laatste is de specialiteit van Lesedi, die zelf een meer dan weelderige afro heeft.
,,De afro is vanuit Amerika aan een opmars bezig", vertelt collega Senita Shol (25). ,,Mensen laten zo zien dat ze trots op hun identiteit zijn." De twee steilden vroeger hun haar, haalden de krullen eruit, nu zijn ze trots op hun natuurlijke pracht. Al betalen ze er wel de tol voor, lachen ze. ,,Aan een mooie afro ben je vele uren per week kwijt."
Ingewikkelde patronen in je haardos
Ik woon zelf hier aan de Korvelseweg
Op het scherpst van de snede 'opereert' Ilias Amawa (37), de kapper van Ilias Coiffure scheert de meest ingewikkelde patronen in haardossen. Door kale plekjes aan te brengen in kortgeschoren haar - erg populair - trekt 'ie vlammen op, ingewikkelde krullen of een 'gewone' schuine lijn. Het is millimeterwerk. ,,En dat is waar ik het beste in ben."
Zijn kapperszaak is twee maanden jong. ,,Ik woon zelf hier aan de Korvelseweg, kreeg van de verhuurder de kans om deze locatie, eerder ook een kapsalon, over te nemen." De zelfstandige woont sinds 16 jaar in Tilburg, komt oorspronkelijk uit Togo: een klein West-Afrikaans land, naast Ghana. ,,Ik ben altijd met dit vak bezig geweest, het is creatief maar het is ook fijn om met klanten te praten."
De babbel heeft 'ie er wel voor, snel met een lach, hartelijk. Tegen een klant die eigenlijk niet op de foto wil: ,,Stel je niet zo aan, baby." Het is een goedmoedig plagen. En hij krijgt zijn zin.
Verder in het nieuws
-
Plan boomkap Bodehof schiet in verkeerde keelgat: 'Dit is een zeer gezonde esdoorn'
Do 26 apr: Een aantal Bodehof-bewoners is ontstelt over het plan van de gemeente om een imposante esdoorn op de binnenplaats te kappen. Na protest maakt de gemeente een pas op de plaats. Maar uitstel is niet per se afstel. -
Stadsgezicht
-
Frietstad Tilburg was toch niet klaar voor 'patataristas': Potato Time dicht
Woe 25 apr: 'Wat Starbucks deed voor koffie, doen wij voor de aardappel'. Helaas, het heeft niet zo mogen zijn. Potato Time aan de Tuinstraat is - na wat horten en stoten - ter ziele gegaan. -
Dwaalgebied: einde van La Belle Epoque en Decennia Design 'in deze vorm'
Di 24 apr: Dubbel treurnis aan de Tuinstraat: La Belle Epoque stopt ermee en Decennia Design start na 5 jaar met de totale uitverkoop. ,,Op deze manier is er helaas geen droog brood mee te verdienen." -
Verpeste sfeer, 'schoten' en dealen: ondernemers Spoorzone zijn overlast beu
Di 17 apr: Ze zijn het beu. Nadat er donderdagnacht vermoedelijk is geschoten op de parkeerplaats aan de Burgemeester Brokxlaan, willen verschillende ondernemers in de Spoorzone dat de gemeente het gebied veiliger maakt. En rap.
-
Buurt protesteert tegen komst Stadscamping naar NOAD-terrein
Di 17 apr: Omwonenden van het NOAD-terrein voeren actie tegen de Stadscamping omdat ze voor overlast vrezen. Wethouder Berend de Vries kreeg 150 handtekeningen overhandigd. -
PREMIUM
Fel debat, eensgezinde oplossing: nieuwe informateur Tilburg gaat met alle partijen om tafel
TILBURG - Er komt een nieuwe informateur in Tilburg die de mogelijkheden voor een brede coalitie gaat onderzoeken. D66 wijst de informateur aan. Dat is de uitkomst van het debat over de mislukte formatie in de Tilburgse raadzaal maandagavond. -
Witte stippen en matrixborden weg: de eerste proef op de cityring is voorbij
Ma 16 april: Tabee witte stippen, tabee matrixborden. De eerste proef op de ciytring is voorbij. Vandaag worden alle maatregelen aan de Heuvelring weggehaald.