Volledig scherm
De dakloze en hondje Pina, inmiddels zijn ze weg. © Bas Vermeer

Weldoeners vangen dakloze Korvelplein op in caravan: 'Om te overwinteren'

Woe 8 nov: De dakloze die de afgelopen weken onder een eik op het Korvelplein bivakkeerde, heeft tijdelijk onderdak. Weldoeners - die anoniem willen blijven - hebben hun caravan aan hem beschikbaar gesteld. 

door Bas Vermeer

De dakloze mag er sowieso in overwinteren. Mét hondje Pina. ,,Het allerbelangrijkste", aldus de dakloze. Omdat hij niet van zijn hondje wilde scheidden, kon de man niet bij opvangcentrum Traverse terecht. 

,,Ik kon het niet langer aanzien, het is té koud buiten", aldus de anonieme onderdakverschaffer. ,,De caravan is niet luxe, maar het is er warm en droog." De dakloze kan - is de hoop - bij Traverse douchen. 

'Ontmoetingsplaats'

Op woensdagmiddag kwam er een busje langs om de dakloze en zijn spullen op te halen. Buurtgenoten hielpen met inladen. Waar hij precies in de gemeente naartoe gaat is niet bekend. Daarmee wordt voorkomen dat zijn nieuwe onderkomen een ontmoetingsplaats wordt. 

Dat gebeurde namelijk op het Korvelplein:  daar kwamen nogal wat mensen bijeen. Veelal goedwillenden die spullen voor de dakloze meebrachten. 

Eerst was er hulp uit de buurt - de dakdekker die een parasol meebracht - later kwam er ook hulp uit de rest van de stad (en daarbuiten). De dakloze werd met zoveel spullen overladen dat 'ie zelf doneerde aan de dierenvoedselbank en eten kon uitdelen. 

Oplossing?

Buurtbewoners zijn blij dat de man nu (tijdelijk) onderdak heeft. ,,Heel goed", zegt Jan Haneman, die dagelijks met de dakloze kwam praten. Hij vond het 'hartverwarmend' om te zien hoe mensen te hulp schoten. ,,Ik ga hem missen", merkt een andere omwonende op tijdens het inladen van de spullen.

Ondertussen kijkt de gemeente - zo werd eerder gemeld - in samenwerking met de opvang van Traverse of het huisvestingsproject Housing First (voor dak- en thuislozen) een optie is. Dan zou de man een dak boven zijn hoofd krijgen en Pina bij zich kunnen houden. Maar daar zijn wachtlijsten voor: eerder maanden, dan weken. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement