Volledig scherm
De oranje joekels. © Sanne Tegelaar

Welstand stuurt 'oranje joekels' terug naar afzender: 'Te dominant aanwezig'

Di 12 dec: De Tilburgse welstandscommissie uit forse kritiek op de brief- en pakketautomaten van PostNL die sinds vorige maand in de stad staan. De automaten - bijnaam 'oranje joekels' - zijn te dominant aanwezig. 

door Bas Vermeer

Het merendeel van de 12 automaten past niet in het straatbeeld. Zo meent de commissie die nieuwe gebouwen, aanpassingen aan gevels en nieuwe objecten op uiterlijk toetst. Acht van de automaten - die als proef in Tilburg staan - worden als 'exces' aangemerkt. 

Daarbij gaat het om de automaten aan de Bredaseweg, Dalempromenade, Enschotsestraat, Korvelplein, Kruisvaardersstraat, Langendijk, Louis Bouwmeesterplein en Veldhovenring. 

,,Er is sprake van een buitensporigheid in het uiterlijk die ook voor niet-deskundigen evident is en die afbreuk doet aan de ruimtelijke kwaliteit van het gebied", aldus de commissieleden. ,,De objecten passen duidelijk niet in de context."

Poll

Wat te doen met die PostNL-automaten?

  • Lekker laten staan (43%)
  • Weghalen, welstand heeft gelijk (54%)
  • Geen mening (2%)
2647 stemmen

Andere kleur?

In vier gevallen - Kreverplein, Koningsplein, Renkumlaan, Verdiplein - zou een andere kleur helpen. ,,Dan zou legalisatie vanuit welstandsoptiek bespreekbaar zijn." Al klinkt de commissie daar meteen een grote 'maar' aan vast: 'in het algemeen is het ongewenst om deze automaten in het openbare gebied te plaatsen.' 

,,In wezen zijn het grote functionele reclamezuilen. De omvang en de kleurstelling van deze objecten maakt dat ze altijd dominant zijn." De commissie pleit ervoor om de PostNL-apparaten zoveel mogelijk in bebouwing op te nemen. ,,Zoals postagentschappen nu ook in drogisterijen en supermarkten een plek hebben gekregen." 

Waar dat niet mogelijk is moet er sprake zijn van een veel terughoudender - maar wel herkenbaar - ontwerp op 'een niet storende plek'. 

Precendentwerking

De commissie vreest ook dat er een precedentwerking van uitgaat. ,, Het kan niet zo zijn dat de verschillende dienstverleners dergelijke objecten mogen plaatsen in de openbare ruimte." 

Welstand heeft alleen een adviserende rol. De gemeente is dinsdagnamiddag gevraagd wat er met het advies gebeurt. Update volgt.

Update woensdag 13 december, 10.39 uur: 

,,Zoals al eerder gemeld, gaat het hier om een pilot", aldus een woordvoerder van de gemeente. ,,Ervaringen en aandachtspunten nemen we als input voor de toekomst mee en maken we vanzelfsprekend bespreekbaar met PostNL. Daar zijn ze inmiddels bezig met het voorbereiden van de aanvraag van omgevingsvergunningen voor de automaten. Gezien de reactie van de Omgevingscommissie zullen we samen met PostNL voor een aantal automaten vermoedelijk moeten uitkijken naar een andere of aangepaste locatie. Tijdens het overleg met PostNL zullen we ook de opmerkingen van de Omgevingscommissie over het uiterlijk en de kleurstelling van de automaten bespreekbaar maken."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Blogs