Het boegbeeld van Het Zingende Nijlpaard
Volledig scherm
Het boegbeeld van Het Zingende Nijlpaard

Wethouder: 'Zingend nijlpaard Willem II-straat mag blijven'

Vrij 8 apr: Consternatie in de Willem II-straat. De ondernemers van speelgoedwinkel Het Zingende Nijlpaard vrezen dat het icoontje van de straat - 'als het aan de gemeente ligt' - het onderspit delft. Wethouder Erik de Ridder laat desgevraagd (en met klem) weten dat het nijlpaard mag blijven.

door Bas Vermeer

Eerder deze week liet de gemeente aan ondernemers in de binnenstad weten paal en perk te stellen aan alle rommel in het Tilburgse winkelgebied.

Met name de ballonbogen, rode lopers en rondslingerende stoepborden worden op de korrel genomen. Vanaf 1 mei wordt er gehandhaafd. Na een waarschuwing volgt een boete, in het uiterste geval worden de obstakels door de gemeente verwijderd.

Bij Het Zingende Nijlpaard interpreteren ze de maatregel als een 'kaalslag' die het nijlpaard de kop zou kosten. Want het speelgoednijlpaard - in zijn/haar rode autootje met parkeermeter - staat op straat en kan als obstakel worden gezien. Een brandbrief op social media van de speelgoedwinkel gaat als een lopend vuurtje rond.

'Wildgroei'
Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat de winkelstraten van de stad door allerlei versierselen 'vertroebeld raken'. "We hebben met ondernemers rond de tafel gezeten om te kijken wat we kunnen aanpakken. Daar kwamen de ballonbogen, rode lopers en stoepborden die de stad ontsieren uit naar voren. Als de wildgroei is aangepakt, gaan we weer om tafel met de ondernemers om te kijken wat er strakker kan."

Ze lacht: "Maar het lijkt me niet de bedoeling om het nijlpaard met pensioen te sturen. Verbeteringen en verfraaiingen van de stad blijven."

Bij Het Zingende Nijlpaard reageert Diana Cotteleer opgelucht: "Het nijlpaard mag blijven? Oh, daar krijg ik kippenvel van, fijn." Ze lacht: "We kregen al heel veel reacties, iemand zei 'tijd voor een referendum'." Ze snapt wel waarom de gemeente wil optreden: "Hier in de straat staan niet alle borden er mooi bij, maar het moet ook niet te betuttelend worden. Bij WAAR in de Juliana van Stolbergstraat ligt een rode loper buiten en dat is juist een mooie toevoeging."

Opluchting
Dát de gemeente strenger begint te handhaven, zal voor veel winkeliers een opluchting zijn. Oud-voorman van de winkeliers Réne Philipsen (eigenaar van een modezaak aan de Heuvelstraat) luidde vorig jaar nog meerdere malen de noodklok. Hij - en met hem velen - wordt horendol van de fietsers en brommerrijders tussen het winkelend publiek, schreeuwerige reclameborden en containers die soms hele dagen blijven staan.

Rond de eeuwwisseling werd een convenant opgesteld waarin de gemeente en de middenstand zich verplichtten de boel op orde te houden. "Maar dat is compleet verwaterd. Het is een rommeltje. De Heuvelstraat is aan het verloederen."

Het lijkt er op dat de gemeente nu een inhaalslag gaat maken.

Update 10.31:
En omdat het een mooie plaats is, van Bas Horsten:

It's a dog's life. #dogville Een foto die is geplaatst door Bas (@__bash) op 18 Dec 2015 om 7:12 PST

Update 13.38 uur:
Satire via Ridder De Vries.

Blogs