Volledig scherm
Openbaar toilet in Tilburg © Bas Vermeer

Wildplaszaak had zo een Tilburgse kwestie kunnen zijn: ,,Ook wij hebben hoge nood!"

Di 19 sept: Wat 'wildplasser' Geerte Piening (23) overkwam, kan iedere Tilburgse vrouw overkomen. Dat stelt Feniks, het Tilburgse Emancipatie Expertise Centrum. ,,In Tilburg is het heel treurig gesteld met het aantal openbare toiletten", zegt directeur Gerda de Vries.

door Bas Vermeer

Piening werd gisteren door de rechter veroordeeld tot het betalen voor een boete omdat ze in de bosjes naast het Leidseplein plaste. De reden die ze opgaf: er zijn in Amsterdam te weinig openbare toiletten voor vrouwen.

'Nood is hoog'
Voor Feniks is dat een reden om vandaag in te pen te klimmen: opnieuw wordt er een beroep gedaan op de Tilburgse politiek om meer openbare toiletten voor vrouwen aan te leggen. ,,Ook Tilburgse vrouwen hebben namelijk hoge nood! Dat dit een probleem is, wisten we tien jaar geleden al."

Sinds 2007 is het onderwerp 'openbare toiletten' meerdere keren in de politiek ter sprake gekomen. Begin 2012 kregen de parkeergarages Louis Bouwmeesterplein en Tivoli daarom een openbaar toilet, bij het Pieter Vreedeplein was er al eentje. Ook in het horecapaviljoen aan de Paleisring is sinds een paar jaar een openbaar toilet te vinden. 

Bedroevend
,,Maar die is heel vaak dicht. En de parkeergarage van het Pieter Vreedeplein is niet bepaald een plek waar je als vrouw ’s avonds voor je plezier heen gaat", zegt De Vries. ,,Mannen kunnen op zo'n 35 openbare toiletten terecht, vrouwen hebben nog altijd bedroevend weinig keuze."

Als voorbeeld noemt ze Koningsdag dit jaar: 's avonds stond er bij Kim's kroeg (aan het Piusplein) een rij vrouwen tot buiten op de stoep. ,,Om dan maar in het café hun nood te lenigen."

Onderzoek
Ze wijst op het onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting. Die organisatie stelde begin dit jaar een lijst op van 'gastvrije toiletgemeenten'. Tilburg bungelde onderaan: alleen in Purmerend en Zwolle moet men verder lopen en langer zoeken. In Amsterdam staat er per 582 vierkante meter een openbaar toilet. In Tilburg elke 3625 vierkante meter. 

Ongastvrij voor darmpatiënten dus, zegt De Vries, maar ook voor ouderen, mindervaliden, zwangere vrouwen en ouders met kleine kinderen. ,,Is dat hoe Tilburg bekend wil staan?" 

Ze roept de politiek ('opnieuw') op om actie te ondernemen. ,,Tilburg Trakteert, klinkt het in reclame-uitingen, maar niet op vrouwentoiletten. Waar blijven die toiletten?"

De gemeente weet dat er te weinig toiletten zijn. Net zoals begin dit jaar klinkt nu: „We zijn druk bezig met de ontwikkeling van het centrum, verwachten daardoor in de toekomst meer bezoekers en dus zijn we ook met deze vraag bezig.”

Blogs