Volledig scherm
De witte stippen worden weggehaald. © Joris Buijs/BeeldWerkt

Witte stippen en matrixborden weg: de eerste proef op de cityring is voorbij

Ma 16 april: Tabee witte stippen, tabee matrixborden. De eerste proef op de ciytring is voorbij. Vandaag worden alle maatregelen aan de Heuvelring weggehaald. 

door Bas Vermeer

De matrixborden, die op rustige momenten één rijstrook van de Heuvelring sluiten, worden verwijderd. De witte bollen bij de oversteekplekken schaven ze weg. Met die twee maatregelen moest de snelheid omlaag en het oversteken veiliger worden.

De proef begon vlak na carnaval. Er werden meer dan 70 boetes voor het negeren van het rode kruis uitgeschreven

En?

Werkte het? Het is maar net wie je het vraagt. De gemeente vroeg het aan de inwoners. Ruim 1000 fietsers, voetgangers en automobilisten vulden een online-enquête in. Daarnaast is er een enorme berg data die de gemeente de komende week gaat analyseren. 

Twee nieuwe proeven zitten in de pijplijn: op de Paleisring/Schouwburgring en de Noordhoekring. Het gaat om een proef waarbij wederom een rijbaan wordt afgesloten en een proef met optische versmallingen van de rijbaan. Binnenkort beslist de nieuwe gemeenteraad over de financiering van de pilots, daarna kunnen ze waarschijnlijk na de zomervakantie van start. 

Op alle proeven volgt een evaluatie. Eind 2018 ligt er een advies aan de gemeenteraad over de definitieve inrichting van de cityring. 

Op een poll van Brabants Dagblad, die eerder online stond, reageerden 949 mensen. Van 57 procent mocht er een rood kruis door de proef, 38 procent vond het juist zinvol. En 5 procent had geen mening.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement