Volledig scherm
De nieuwe Zara aan de Heuvelstraat. © Jan van Eijndhoven

Zara geopend: impuls Heuvelstraat, aderlating Willem II-straat. 'Erger dan ik dacht'

Do 6 apr: Een vloek en een zegen op donderdagochtend aan de Heuvelstraat. Modeketen Zara heeft de deuren geopend in het reusachtige pand op de hoek met de Willem II-straat.

door Bas Vermeer

Eerder was er de Mexx gevestigd, maar die keten ging eind 2014 failliet. Na jaren leegstand (er was even een Hemarkt gevestigd) is de Heuvelstraat weer een bruisend punt rijker: drie verdiepingen met kleding voor kinderen, dames en heren. 

Aderlating
De Zara is de eerste van de 'vier giganten' die dit jaar in het centrum neerstrijken. Later dit jaar komen de Primark en Hudson's Bay er achteraan. En mogelijk opent de Decathlon een vestiging aan het Pieter Vreedeplein. 

Maar wat een impuls voor de binnenstad is, is een fikse aderlating voor de Willem II-straat. Tot en met het voormalige Mugs & Muffins-pand heeft Zara alle panden in bezit. Voor de opslag van kleren. De etalages zijn dichtgemaakt. 

Schutting
,,Het is nog erger dan ik dacht", zegt Ron Meijboom van Het Zingende Nijlpaard. ,,Het is één grote schutting. De gemeente is doorsteken in het centrum aan het maken, maar laat de mooiste doorsteek naar de Heuvelstraat sterven." 

De Willem II-straat is nog maar een minimaal straatje, vertelt 'ie. ,,Zaterdag was het heel druk in de Heuvelstraat, hier liep drie man." 

'Geen commentaar'
Bij Zara zelf houden ze de kaken stijf op elkaar. Dat was vanaf het begin al zo: op vragen van winkeliers of de felle kritiek van de omgevingscommissie en het Binnenstad Management Tilburg (BMT) werd niet gereageerd. Ook vandaag niet: 'Geen commentaar, we hebben een persbericht verstuurd. Daar moet u het mee doen.' 

,,De Zara en de gemeente hebben lak aan ons, aan de kleine winkeliers", zegt Pedro van de Louw, eigenaar van speciaalzaak Dimenno. ,,Eerlijk is eerlijk, die wand ziet er netjes uit, maar het zijn magazijnen, geen winkels. Daar komen de mensen niet voor."

Kip
Wethouder Erik de Ridder voerde recent nog gesprekken met Zara over de 'dode wand'. ,,Inzet blijft gericht op een goede uitkomst voor de Willem II-straat", aldus De Ridder op 29 maart. ,,Daar zijn we as we speak mee bezig. Categorie broedende kip, dus verder even geen commentaar op Facebook."

Hij is vandaag opnieuw om een reactie gevraagd. 

Update 11.00 uur:
De Ridder: ,,De gesprekken met Zara lopen nog. Ze zijn erop gericht een uitkomst te bereiken waarmee de komst van Zara ook voor de Willem II-straat een positieve impuls geeft. Ik begrijp de zorgen van de winkeliers, en dat is ook precies de reden dat we de gesprekken voeren. Ik ga nu niet vooruitlopen op de uitkomsten van de gesprekken."

Volledig scherm
Ron Meijboom bij de wand, tot en met het witte pand is de straatwand opslag van de Zara. © Jan van Eijndhoven

Blogs