Volledig scherm
Oude prent van de Nieuwlandstraat, de reclame is deels te zien (in rood). © Regionaal Archief Tilburg

Zoektocht naar de 'verloren' gevelreclame van de Nieuwlandstraat: ,,In New York loopt het spoor dood"

Di 5 sept: Verwondering en frustratie gaan hand in hand aan de Nieuwlandstraat 11. Daar, hoog boven de straatstenen, prijkt een vervaagde gevelreclame die enerzijds een mooie geschiedenis vertelt, anderzijds haar geheim niet wil prijsgeven. 

door Bas Vermeer

Bewoonster Bianca Hagenbeek en haar vrouw kochten een jaar geleden het pand dat uit 1903 of 1904 stamt. Sindsdien is ze al weken van haar tijd kwijtgeraakt aan een poging te achterhalen wat er een eeuw geleden als reclame op de muur stond. 

Overgeschilderd
,,De gevelreclame die er vroeger stond is later overgeschilderd. Wij willen de originele schildering terughalen. Maar op alle oude foto's die ik gevonden heb, is slechts een randje van die reclame zichtbaar."

Ze wil het beeld terughalen nu de ene na de andere historische gevelreclame in de stad wordt opgeknapt. De gemeente heeft er inmiddels een subsidie voor in leven geroepen. Maar dan moet Hagenbeek wel weten wat er ooit stond.  

Amerika
Vooralsnog is ze alleen een mooi verhaal rijker. De oorspronkelijk gevelreclame, zo zocht ze uit, was waarschijnlijk van Joannes Hamers. De zilver- en goudsmid vestigde zich in 1889 als juwelier aan de Nieuwlandstraat en ontving in 1904 het predicaat hofleverancier. 

Als 'Joh. Hamers Magazijnen voor Kerkelijke Kunst' legde hij zich toe op neogotische edelsmeedkunst. Daardoor kreeg de juwelier veel opdrachten van onder anderen de vermaarde kerkenbouwer Pierre Cuypers. Ook in Tilburg liet Hamers enkele meesterwerken na. 

,,Na zijn dood werd zijn zaak voortgezet door zoon Adriaan", vertelt Hagenbeek. ,,Die emigreerde naar Amerika en bouwde daar het bedrijf verder uit. Het bijzondere is dat de zaak van Hamers nu nog altijd bestaat. En niet op de minste plaats: de zaak zit aan Madison Avenue te New York. Toch mooi die link tussen Tilburg en New York."

Doodlopend
Ze mailde met de nazaten van Hamers in de stad die nooit slaapt en kreeg oude foto's van de Nieuwlandstraat retour. Maar daar loopt het spoor dood: ook die foto's geven slechts een randje van de reclame bloot. Ook Cees van Raak, die in het boek Stadslezen meer dan 50 gevelreclame's inventariseerde, schoot te hulp. Tevergeefs. ,,We weten van al die reclame's wat er oorspronkelijk stond, alleen bij van de Nieuwlandstraat niet", zegt Van Raak.

Hagenbeek: ,,Ik heb zo goed als iedereen die het kan weten gesproken. Mijn hoop is gevestigd op oudere Tilburgers die wellicht nog een ansichtkaart van de straat hebben."

Tips? Mail naar b.vermeer@bd.nl

Volledig scherm
De reclame nu. © Bas Vermeer
Volledig scherm
Nog een oude prent, de reclame is net niet te zien. © Regionaal Archief Tilburg

Blogs