Volledig scherm
Jean-Maurice LeJeune verkoopt per dag 400 hamburgers. Foto Jan van Eijndhoven

Zomer in de stad: bij LeJeune, Limon & het stadsstrand leeft (eindelijk) op

Woe 24 aug: Ein-de-lijk is er een dot 'tropisch weer'. Was het Tilburgse stadsstrand op zondag - vanwege het herfstweer - nog gesloten, op dinsdagmiddag zitten er al zo'n 120 mensen op het stand.

door Bas Vermeer

Bruine lichamen-in-wording glinsteren van de zonnebrand, een jongetje bouwt een zandkasteel en het stadsstrand slaakt een broeierige zucht van verlichting.

Neerslag
Begin deze maand kon eigenaar Paul de Kanter nog wel janken. "In mei en juni net zoveel neerslag als normaal in één jaar", vertelt hij. "Van de vijf maanden dat we iedere dag open gaan, hebben we inmiddels al dertig dagen de deuren dicht moeten houden."

Op een tropische zondag kán het stadsstrand gerust 1000 man trekken, alleen zijn er tot nog toe maar twee tropische dagen geweest. Geen wonder dan ook dat De Kanter 'keiblij'is met de vooruitzichten. "Net zoals iedereen met een terras of buitenactiviteit natuurlijk."

Stadsjungle
Met nog een paar tropische weken - als die in het verschiet liggen - kan het stadsstrand ook naar het eind van de allerlaatste editie toewerken. Na vier jaar valt het doek voor het strand op de huidige locatie.

"Het concept gaat Tilburg niet zomaar verlaten", blikt De Kanter vooruit. "We houden het zand, de gemoedelijkheid, het extreem laagdrempelige. Maar wel op een andere locatie, het is tijd om te vernieuwen. Iedere stad heeft nu onderhand wel een stadsstrand...." Hij lacht: "Misschien is het tijd voor de eerste stadsjungle van Nederland."

Zover is het nog lang niet. Deze zaterdag en zondag is er Heel Tilburg Braait. Vanaf 17 uur staan er barbecues klaar. Bezoekers mogen zelf eten meenemen en het gratis komen 'braaien'. En op 1 oktober is er het Allerlaatste Feestje. Al ruim de helft van de 2000 kaarten is verkocht. "Het zal dan vast zonnig zijn, en anders kunnen de mensen prima dansen in een poncho."

Geruisloos
Of er nu ijspegels aan het dak hangen of de mussen er van af vallen: het is altijd 12 graden in de werkruimte van slagerij Jean LeJeune aan de Willem II-straat in Tilburg. Bij die temperatuur kunnen de slagers het vlees verwerken - en blijft het vers - zonder dat de werknemers het te koud hebben. De zomer gaat binnen haast geruisloos voorbij. "Niet buiten komen, anders doet het pijn", grijnst Jean-Maurice Lejeune.

'Automatische koeling', prijkt er op een bord in de winkelruimte. Het is reclame van vroeger, de slager schat dat het uit 1920 stamt. "In mijn vaders tijd was het nog zo dat er hier ijsblokken werden afgeleverd om het vlees te koelen. Dan kwamen de klanten iets halen en legden ze het thuis in de kelder."

De zomer dringt in de winkel wel door: er worden dagelijks circa 400 hamburgers verkocht. "Barbecue hè? En dat is veel voor een slagerijtje met onze omvang." Sukadelapjes maakt LeJeune nog wel, maar voor het 'wintervlees' zijn er eigenlijk geen kopers. Of het een slechte zomer was, dat weet LeJeune in september. "Als dan de eerste klanten langskomen voor balkenbrij en bloedworst wordt het buiten te snel koud."

30 liter ijs
Hoeveel ijs er op deze dagen doorheen gaat? Renske Rombouts van ijssalon Limon durft het niet te schatten. "Veel, heel veel. Neem het Oreo-ijs: daar gaat op een dag als vandaag zo'n 30 liter van op. En we hebben 42 smaken in de ijssalon."

Vooral de aanloop naar de zomer was minder, vertelt ze. "Maar de kermis heeft heel veel goedgemaakt. En we moeten het van de nazomer hebben, als de mensen weer terug zijn van de vakantie. Als het dan maar warm is."

Had Limon vier jaar geleden concurrentie van Intermezzo (en andersom) inmiddels zijn er ook ijszaken in de Piushaven en aan het Pieter Vreedeplein bijgekomen. Te veel van het goede? Volgens Rombouts niet: "De stad is groot genoeg. We zien er nog altijd nieuwe klanten verschijnen en we hebben vaste gasten die hier al jaren komen."

Volledig scherm
Renske Rombouts van ijssalon Limon. Archieffoto BeeldWerkt
Volledig scherm
Paul de Kanter op het stadsstrand. Foto Jan van Eijndhoven