Volledig scherm
Hamburger bij Polly

Zompig & zwijmelen: Culisjors keurt hamburgers binnenstad

Di 26 aug: Van al wat niet uit de frituur komt, is de hamburger mij het liefst. Met de nodige regelmaat tik ik er met groot genoegen één achter de huig.

door gastblogger Culisjors

Hoewel het mijn stellige overtuiging blijft dat zo'n broodje nog beter zal smaken na een dipje bierbeslag en een plonsje in het hete vet.
Maar goed.
Met veel interesse lazen we enige tijd geleden hier op Stadsgezicht over de intrede van The Burger Bar in de buitenbar.

Het besluit was snel gemaakt. Onder het mom van 'dat maakt Culisjors wel uit' is het de hoogste tijd voor een hamburger test. We vergelijken The Burger Bar met de Mac en Polly Maggoo.

Burger Bar
Allereerst dus maar eens langs aan het wonderlijke nieuwe schepsel daar bij het Piusplein, jawel The Burger Bar. De keuze is er overweldigend, veertien verschillende hamburgers maar liefst!
Kiezen blijkt een onmogelijke opgave. Dus de 'ogen dicht en vinger over de kaart'- manoeuvre bepaalt dat het de Cheesy Cheese is die The Burger Bars eer mag verdedigen. En dat is een mooie rakker hoor!

Lekker basic met een fijne garnituur die aanvult in plaats van overheerst. Knapperig blaadje sla, verdomd goede ketchup, het klopt allemaal als een bus. De cheddar doet precies waar het voor gemaakt is. Een perfect romige, kleffe weldaad danst door de mond. De burger zelf is behoorlijk fors, prima gegrild en lekker sappig. Het broodje had wat langer op de grill gemogen, nu werd het wat zompig op het eind.
Een onnodig smetje op een verder uitstekend product.

McDonald's
Tijd voor de McDonald's. Een zichzelf 'restaurant' noemende zaak die geen verdere introductie behoeft. Het blijft wonderlijk hoe populair deze tent is. Want met ambacht heeft het hier toch weinig te maken. De liefde voor het product bestaat er alleen in de reclame. Wat we in praktijk met zijn allen naar binnenduwen: het lijkt ze geen moer te interesseren. Dat blijkt toch iedere keer weer als je het doosje open.

En toch, neem nu de Quarter Pounder. Dat rare kleffe broodje, klonterige plakje cheddar, droge lapje vlees, miezerige augurkje en schamele drupjes mosterd en ketchup. Er is altijd een moment - dat weet u, dat weet ik, dat weet Ronald - dat je hem weer zult bestellen. Dat we er weer staan, alle vragen met ja beantwoorden en om een extra bakje frietsaus vragen.

Polly Maggoo
Gauw wegwezen dus want we hebben nog een burger te gaan. Op naar de Korte Heuvel waar volgens de verhalen al enige tijd hamburger-geschiedenis wordt geschreven.
Polly Maggoo heeft al sinds 2012 de 'betere' hamburger op de kaart staan. Ambacht als uitgangspunt, een trend die in hamburger-land veel navolging heeft gekregen (zie ook The Burger Bar). Acht hamburgers staan er op de kaart en deze keer is het de bediening die de keuze mag maken. De Shuffle Truflle is Polly's 'weapon of choice'.

Uitstekend gekozen! Want al na de eerste hap is er maar één conclusie mogelijk. Dit is een burger. Elke hap is een waarlijk genot. Hamburgers maken is een kunst die ze bij Polly tot in de fijne kneepjes beheersen. Sappige burger, niet te groot niet te klein, garnituur, saus, de kaas, perfect geroosterd en heerlijk broodje.
Het is een subtiel samenspel en bovenal een ware traktatie voor iedere smaakpapil.

Het zijn van die momenten dat je als culinair recensent de controle verliest en licht emotioneel bedenkt: hiervoor zit je in het vak. Al die jaren buffelen.. dit is waar je het voor doet.