Volledig scherm
De panden aan de Heuvelstraat. Het pand met de halve bol erop is nummer 115, daarnaast zit de kledingwinkel en daarnaast de voormalige Free Record Shop. © Jan van Eijndhoven

Zorgenkindje van de Heuvelstraat, maar het zou zo'n mooie wand kúnnen zijn...

Za 13 jan: In essentie is het zo'n mooie wand, het stukje Heuvelstraat tegenover de Oude Markt, maar er is veel droefenis over. Al jaren ligt het zieltogende stukje stadshart aan de beademing.

door Bas Vermeer

De wand staat al jaren leeg, nu en dan gevuld met een winkel, maar nooit voor lang. ,,Het is een grote schande meneer", zegt Jan Mutsaers van de lederwarenwinkel, die iets verderop zit. Hij wil - net als een flink aantal naburige ondernemers - dat er actie wordt ondernomen. ,,Want iedereen heeft het wel over die dode wand in de Willem II-straat, maar dit, dit is pas erg."

Het gaat met name om de vier panden waar je vanuit de Oude Markt op kijkt. ,,Het pand van de voormalige Free Record Shop staat al meer dan twee jaar leeg en dat hoekpand al een jaar of zes." Mutsaers is dertig jaar winkelier in het centrum. ,,Alle ontwikkelingen spelen zich aan de andere kant van het centrum af, wij hangen er hier aan de westzijde maar een beetje bij."

Zo mooi...

Sinds afgelopen zomer is één van de vier blikvangers in ieder geval gevuld met kledingwinkel Suitable. ,,Maak er geen negatief artikel van", geeft de shopmanager van die winkel als boodschap mee. ,,Want het is zo'n mooi stukje stad, alleen dan moet er wel iets gebeuren."

De winkel zit in het witte monumentale pand dat pasgeleden nog werd opgeknapt. Dat was hard nodig: het pand was er slecht aan toe, met lelijke graffiti boven de ingang. Ze vertelt hoe de panden aan weerszijden van de winkel nog altijd staan te verpauperen. ,,Vieze ramen, het ziet er niet uit."

Ze loopt mee naar buiten, wijst op de gevel van de voormalige Free Record Shop, er zit houten bekleding om de gevel. ,,Volgens mij gaan daar nog de letters van De Gruyter (één van de oudste kruidenierswinkels - BV.) schuil. Haal die kisten weg, knap het op! Het kan hier zo mooi zijn."

De loop

Heuvelstraat 115 - het pand met de 'halve bol' op het dak - staat te huur bij RSP. Volgens de winkelmakelaar Mark van Zwam wordt het stukje niet gemeden, maar zijn potentiële huurders afwachtend. Iets verderop wordt de laatste hand aan de Primark gelegd, maar het is nog niet bekend hoe de bezoekersstromen daarop gaan reageren. Lees: hoe mensen straks door de stad lopen en of de splitsing Heuvelstraat/Oude Markt daar deel van uitmaakt.

Zijn de huren te hoog? Volgens Van Zwam niet. Het pand, 115 vierkante meter, staat voor 2700 euro per maand te huur. Voor ongeveer dezelfde prijs stond het pand van Suitable in de Tilburgse pandenbank. Het voormalige Free Record Shop-pand is te huur voor zo'n 6250 euro (á 518 vierkante meter).

Die prijzen zijn een schijntje vergeleken met de huren aan het begin van de Heuvelstraat. Heuvelstraat 5 bijvoorbeeld, 106 vierkante meter, is te huur voor 7500 euro per maandEn pand nummer 13, 151 vierkante meter, voor 12.000 euro per maand

'Zorgenkindje'

,,Het hoeft niet zozeer de huurprijs te zijn, het kan ook aan de aanvullende voorwaarden liggen", zegt Frans van Aarle, lijsttrekker van Lokaal Tilburg. Het stukje stadshart is al jaren een zorgenkindje, zegt hij, en tot in den treure in de raad besproken.

,,De leegstand aan de Oude Markt is ook mij een doorn in het oog", reageert wethouder Erik de Ridder. ,,Samen met het Ondernemersfonds en BMT hebben we al verschillende keren geprobeerd om hier tot een invulling te komen. Wel zijn we hierbij afhankelijk van de eigenaren ter plaatse en ondernemers die hier hun nek willen uitsteken."

Volgens Van Aarle moeten de mogelijkheden worden verruimd. ,,De bestemming is specifiek detailhandel, je zou er ook horeca moeten toestaan." De partij wilde eerder al dat de gemeente de leegstandsverordening toe zou passen. Simpel gezegd betekent die verordening dat de gemeente bij leegstand kandidaten voor de panden aandraagt. Van Aarle: ,,Maar het college wil daar geen gebruik van maken, als antwoord klinkt dan dat ze meer geloven in 'praten' en 'overleg'."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement