Volledig scherm
De vuilniscontainers worden opgefleurd. © Bas Vermeer

Zou het werken? Plastic bloemen en kunststof grasveldjes tegen Tilburgse afvaldumpers

Ma 8 okt: De ruimtes rondom de ondergrondse vuilniscontainers in de stad lijken steeds smeriger te worden. Als proef om de vervuiling tegen te gaan, zijn de containers bij het Kromhoutpark opgefleurd: met plastic bloemen en een plastic grasveldje. In Rotterdam heeft het effect. 

Zou het werken? Op de maandagochtend kruipt raadslid Ton Gimbrère op zijn knieen rond de ondergrondse vuilniscontainers bij het Kromhoutpark om een parkje aan te leggen. Met andere leden van de CDA-fractie installeert 'ie een plastic grasveld en worden er plastic bloemen geplant. 

Vuilnisbelt

Volledig scherm
Hoe erg de troep kan zijn: het is bijna wekelijks aan de Zomerstraat te zien. © Bas Vermeer

Het idee: als het netjes oogt, blijft het netjes. Bedoeling is dat mensen zich straks bezwaard voelen om rücksichtslos hun afval rondom de containers plempen. Dat gebeurt nogal eens in de stad én het lijkt alleen maar erger te worden. Het ondergrondse containerpark bij de Zomerstraat bijvoorbeeld is steeds vaker een echte meurende vuilnisbelt. Het opruimen van de extra zooi kost de gemeente jaarlijks 3,5 ton

Afijn, terug naar het Kromhoutpark, waar sinds vandaag drie plastic parkjes rond de containers liggen. Het klinkt wellicht kinderlijk, maar in Rotterdam heeft het 'opfleur-effect' zich al bewezen. In de eerste maand trof de gemeente 75 procent minder afval aan rond de aangeklede containers. Ruim drie maanden later is de hoeveelheid gedumpte afvalzakken en grofvuil zelfs afgenomen met 85 procent. 

Kunstenaars

Rond het Kromhoutpark reageren de eerste voorbijgangers al positief, vertelt Gimbrère. Hij woont zelf aan de Bredaseweg, laat in dit deel van de stad zijn hond uit. Vandaar de keuze voor het Kromhoutpark. Dan kan hij zelf ook kijken of het effect heeft. 

En dan? ,,Als je dertig van dit soort parkjes aanlegt, is het misschien niet meer zo mooi. Wellicht kunnen we Tilburgse kunstenaars vragen om met verschillende ontwerpen te komen."

Volledig scherm
De vuilnisbakken worden opgefleurd. © Bas Vermeer