Volledig scherm
Een politieheli. Foto Bram van de Biezen

'Zulu' boven Tilburg: 'Vroeger hadden we slechts één helikopter'

Ma 19 sept: ‘Bwopbwopbwop’, klonk het zaterdag ver na middernacht boven het centrum van de stad. Zondagavond wéér dat geluid. De ‘Zulu’ - zo luidt de codenaam van de politiehelikopter - waart rond in het Tilburgse luchtruim.

door Bas Vermeer

De één klaagt over de ‘pokkeherrie’, anderen zijn vooral benieuwd. ‘Wakker geworden van een helikoptergeluid. Wat is er aan de hand?’, klinkt op Twitter. En: ‘Wéér een heli boven Tilburg, waarom?’

Vaker ingezet?
De heli die dit weekend boven de stad hing, zocht op zaterdagnacht naar een berover aan de Kwaadeindstraat. Zondagavond werd ‘Zulu’ opgetrommeld na de melding van 'een grote vechtpartij' in de Vincent van der Heuvelstraat. Precies een week eerder kwam de heli naar Tilburg-Noord, vanwege een gelijksoortige melding.

Wordt de helikopter vaker dan voorheen ingezet boven Tilburg? Bij de politie kunnen ze het niet vertellen: er wordt niet specifiek geregistreerd hoe vaak het ding boven de stad hangt. September, met drie vluchten, lijkt uitzonderlijk. De heli hing in mei en juli respectievelijk voor een schietpartij en een overval boven de stad. In april twee keer (overval en vechtpartij) en in januari tijdens een klopjacht op een gewapende fietser.

Warmtebeelden
De laatste jaren wordt de heli meer gebruikt, vertelt wijkagent Erwin van Erve. Hij werkt al 32 jaar bij de politie. „Vroeger hadden we slechts één unit, die moest ook nog vanuit Amsterdam komen.”

Sinds 2009 heeft de politie beschikking over acht helikopters, ze opereren doorgaans vanuit Schiphol, Rotterdam en Volkel. De helikopters hebben de allernieuwste opsporings- en waarnemingsapparatuur aan boord. Zo kunnen ze digitaal hoge resolutiebeelden maken - waar ver op in te zoomen is - en warmtebeelden.

Blue Thunder
Van Erve: „Voor ons is de inzet van zo’n heli ideaal. Bij de overval op een frituur eerder dit jaar, gingen er twee overvallers vandoor. Eentje konden we pakken, de ander hield zich in het donker op in een gebied met allemaal bosjes. De heli ziet dan een warme plek en weet - aan de hand van de vluchtroute - dat het waarschijnlijk om de overvaller gaat. Vanuit de lucht krijgen we dan nauwgezet aanwijzingen hoe we de dader kunnen omsingelen. En dat werkt: zonder die heli is zo'n zoektocht onbegonnen werk.”

Van Erve begrijpt de klachten over een ‘hoop herrie’ (de politieheli’s mogen ook afwijken van de wettelijke minimumvlieghoogte). „En het is vooral ‘s nachts, maar ja, zo’n overvaller gaat overdag niet zo snel op pad.”

De agent haalt actiefilm Blue Thunder uit 1983 aan. „Ooit gezien? Die heli is supersonisch, maar kan ook in ‘whisper-mode’. Dan is ‘ie geruisloos.” Hij lacht: „Dat moeten ze nog uitvinden, zo’n geluidsdemper. Dan is het perfect.”


(Noot: Zo’n 4 jaar geleden startte de politie met het twitteraccount @politieheli. Voor vragen over de inzet en meldingen van waar de heli uithangt.)

Blogs