‘Apple introduceert de USB-C-poort bij de iPhone 15 deze herfst’: dit verandert er op techvlak in 2023
Ook technologieland ontsnapt in 2023 niet aan verschillende nieuwe regels en wetten. Expert Joris Jansen van technologiesite Tweakers laat zijn licht schijnen op de voornaamste nieuwe regelgeving in Europa.
iPhone 15 mét USB-C(?)
Dit jaar zou het er eindelijk van moeten komen: een iPhone met USB-C-laadpoort. Apple komt daarbij, ietwat gedwongen, tegemoet aan de Europese regelgeving. Die schrijft voor dat alle smartphones die na 28 december 2024 op de markt komen een USB-C-poort moeten hebben om op te laden. Zo komt er één aansluiting voor alle draagbare elektronica, ongeacht het merk.
,,De iPhone 14 beschikt nog niet over de USB-C-poort, maar dus gewoon over de Lightning-aansluiting. Apple hoeft dit jaar nog niet per se al de Lightning-poort op te doeken voor de iPhone 15, die in de herfst zal verschijnen, maar toch wordt ervan uitgegaan dat het bedrijf dit jaar de switch zal maken”, duidt Joris Jansen van Tweakers.
Apple is al langer bezig met de overstap op USB-C. Veel nieuwe tablets en pc’s van het merk, zoals recente iPad Pro’s, iPad Airs, Macs en MacBooks, maken al gebruik van een universele USB-C-poort voor de stroomvoorziening. Apple is ook bezig met de ontwikkeling van adapters, zodat bestaande accessoires met een Lightning-aansluiting op een USB-C-poort kunnen worden aangesloten.
Digital Markets Act en Digital Services Act (DMA en DSA)
De DMA en de DSA zijn twee nieuwe Europese verordeningen om onder meer de macht van bigtechbedrijven te beteugelen. ,,Deze wetten voorzien een betere positie voor internetgebruikers, extra toezicht op én regels voor de wereldwijd grootste onlineplatforms en meer verantwoordelijkheden voor aanbieders van digitale diensten richting hun gebruikers.”
,,Beide wetten zijn in november vorig jaar van kracht geworden, maar het is niet zo dat bedrijven nu al meteen aan alles moeten voldoen. Soms is dat pas in de loop van dit jaar en bepaalde zaken gelden ook pas vanaf 2024”, zegt Joris Jansen.
,,De DSA gaat vooral over de digitale content op platforms, hoe moet worden omgegaan met illegale content en welke verantwoordelijkheden daarbij rusten op platforms van verschillende grootten. Deze wet legt voorwaarden en verplichtingen op aan alle digitale diensten die in de EU opereren.”
De DMA richt zich vooral op grote spelers met een economische en technische machtspositie. Het gaat om bedrijven met een zogeheten poortwachters- ofwel gatekeeperfunctie. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan Apple met zijn App Store of Amazon en hoe dat bedrijf omgaat met externe verkopers op zijn platform. De DMA voorziet erin dat derde partijen op de dienst of het platform van de poortwachter kunnen opereren. Verder zijn er allerlei zaken die expliciet verboden worden, zoals de poortwachter die zijn eigen producten en diensten op een gunstigere wijze aanbiedt, bijvoorbeeld door een hogere rangschikking op de website.”
Bestrijding seksueel misbruik
,,De DMA en de DSA zijn de belangrijkste twee EU-wetten op hun terreinen. Nog meer op de inhoud van platformen is er ook bijvoorbeeld de verordening tot vaststelling van regels ter voorkoming en bestrijding van seksueel misbruik van kinderen. Dat gaat over een specifieke vorm van illegale content die de EU wil bestrijden, en waarbij de privacy nogal onder druk lijkt te komen. Er komen allerlei wetten vanuit de EU die gevolgen zullen hebben op technologisch gebied, zoals ook de Cyber Security Act en de AI Act.”
,,Veel van deze wetten zijn pogingen van de EU om meer grip te krijgen op bedrijven en hun diensten en producten, maar ook pogingen om in te spelen op de veranderende omstandigheden. De consensus is bijvoorbeeld dat de oude mededingingswetgeving niet meer voldoet in de huidige situatie van een paar heel grote spelers. Tegelijk is er ook regelmatig kritiek te horen, omdat de Commissie, de lidstaten en/of het Parlement soms te veel geloof hebben in de effectiviteit van technische maatregelen en dat daarbij de privacy van burgers nog wel eens het kind van de rekening kan worden”, besluit de expert.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen -
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels. -
Drie manieren om hackers buiten je telefoon en laptop te houden
Digitale criminaliteit blijkt elk jaar opnieuw weer toe te nemen. Hoe kun je je het beste wapenen tegen digitale inbrekers? -
WhatsApp beveiligen: zo blijven je appjes achter slot en grendel
We delen lief en leed via WhatsApp, dus je wil niet dat deze persoonlijke berichten, foto’s en video’s op straat komen te liggen. Hier enkele handige tips om WhatsApp stukken veiliger te maken. -
200 miljoen mailadressen van Twitter-gebruikers op straat na hack
Bij een virtuele inbraak bij Twitter zijn de e-mailadressen van 200 miljoen gebruikers buitgemaakt. Die werden door de hackers op een hackersforum geplaatst, zo heeft een Israëlische veiligheidsonderzoeker bekendgemaakt. De virtuele diefstal was vlak voor kerst ook al gemeld, maar de precieze omvang van de schade was niet duidelijk.
-
Waar moet je op letten als je tech koopt in de Verenigde Staten?
De euro is aan het opkrabbelen na een dip in 2022, waardoor je meer dollars kan wisselen. Voeg daar goedkopere prijzen in de VS aan toe, en winkelen aan de overkant van de oceaan wordt weer interessant. Waar moet je op letten als je tech koopt in Amerika? -
-
-
Werkt je printer niet? Zo krijg je hem weer aan de praat
Is het weer zover? Nét wanneer je dat ene belangrijke document wilt printen, werkt je printer ineens niet. We zetten de oplossingen van veel voorkomende problemen op een rij, zodat jij je printer snel weer aan de praat krijgt. -
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan.