Volledig scherm
© ROBIN UTRECHT

Belastingdienst voldoet na jaar nog steeds niet aan Europese privacywet

Het is De Belastingdienst na een jaar nog niet gelukt om te voldoen aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), de grote Europese privacywet. De wet is sinds 25 mei 2018 van kracht. 

Vooral de opslag van oude persoonsgegevens levert problemen op. De fiscus moet die verwijderen, maar verouderde ICT-systemen leveren flink wat vertraging op. ,,Voor een aantal oude systemen is niet mogelijk om de verouderde gegevens op basis van de AVG-normen te verwijderen’’ , schrijft de Belastingdienst in zijn halfjaarsrapportage. Het is niet direct duidelijk om hoeveel gegevens het precies gaat of waarom dat niet mogelijk is. 

Honderden miljoenen documenten

De Belastingdienst moet alle data handmatig beoordelen op de aanwezigheid van persoonsgegevens. Het zou gaan om honderden miljoenen documenten. ,,Het kost meer tijd om dat te realiseren’’, aldus de fiscus. 

De Belastingdienst neemt maatregelen om te zorgen dat niet iedere medewerker bij de oude data kan. “De gegevens worden in een zogenoemde datakluis geplaatst”, staat in de rapportage. De digitale kluis is een ‘afgeschermde omgeving’ waar medewerkers alleen toegang toe hebben met ‘nadrukkelijke toestemming.’  Eind mei wordt de Tweede Kamer bijgepraat over de implementatie van de privacywet bij de Belastingdienst.