Volledig scherm
© FitBit

Betalen met je smartwatch: dit moet je weten

Met de juiste smartwatch op zak, hoef je je bankpas of smartphone niet meer uit je zak te halen voor een snelle betaling. Wel even opletten, want nog niet élke slimme horloge kan het, en niet elke bank in ons land ondersteunt het al. 

Sinds de doorbraak van de Near Field Communication (nfc)-standaard, zit contactloos betalen (in het Engels: tap & pay) in de lift. Gewoon je nieuwe bankpas of je met een nfc-chip uitgeruste smartphone in de buurt van de lezer op de automaat of de winkelterminal houden, en de betaling is klaar. 

De nfc-chip zendt radiostralen uit naar de betaalterminal, waarmee versleutelde betaalinformatie wordt uitgewisseld. De chip staat al op heel veel bankpassen (alle nieuwe pasjes van elke bank hebben een nfc-chip), en ook de meeste moderne smartphones hebben er een. 

Momenteel komen er ook meer smartwatches op de markt met zo’n nfc-chip. Handig, want je kunt er kleine betalingen mee doen zonder iets uit je zak of tas te moeten halen. 

Welke smartwatches?

Maar dat werkt natuurlijk niet met elke smartwatch en bij iedere bank. Wat jouw smartwatch betreft: die moet om te beginnen over een functie ‘contactloos betalen’ beschikken. Een nfc-chip dus, en een functie in het besturingssysteem van het ding dat aangesloten is op een Mobile Pay-systeem. Maar dat moet - en hier wringt het schoentje nog wat - samenwerken met je bank. 

Huidige stand: vier diensten, twee banken

Er zijn vier mobiele betaaldiensten in Nederland die bediend kunnen worden met een smartwatch of wearable: 

* Android Pay: zit op Google Wear OS, dat onder meer op de smartwatches van Fossil staat.

* Apple Pay: op de Apple Watch.

* FitBit Pay: op bepaalde toestellen van dat wearable-merk, zoals de FitBit Versa 2. 

* Garmin Pay: op de Garmin VivoActive 4 bijvoorbeeld. 

Let wel op: niet elke bank ondersteunt de bovengenoemde betaalmogelijkheden. Apple Pay is momenteel bijvoorbeeld beschikbaar bij ING, ABN Amro, Rabobank en Bunq, maar andere banken ontbreken nog. ABN Amro schakelde zelfs de functie voor Android Pay uit: te weinig mensen gebruikten de functie. 

(lees verder onder de foto)

De Garmin VivoActive 4, een van de smartwatches waarmee je vandaag al contactloos kunt betalen.
Volledig scherm
De Garmin VivoActive 4, een van de smartwatches waarmee je vandaag al contactloos kunt betalen. © Garmin

Groei verwacht

Ongetwijfeld zit hier nog groei in. De andere Nederlandse banken zijn mogelijkheden aan het verkennen om eveneens tap & pay-betalingen via de smartwatch te doen.

Volgens de recentste cijfers van marktstudiebureau Gartner zitten smartwatches sowieso fors in de lift: in 2018 werden ze wereldwijd ter waarde van 11,4 miljoen euro verkocht, tegen eind dit jaar moet dat gestegen zijn naar een jaaromzet van 21 miljoen euro.