Volledig scherm
PREMIUM
© EPA

Betalen met je telefoon of smartwatch, zo werkt het

Je stopt je bankpas steeds minder vaak in het pinapparaat bij de kassa, want contactloos betalen is de nieuwe norm. Inmiddels maak je met mobiel bankieren ook van je smartphone of smartwatch een betaalpas.

Wie betaalt straks nog met een bankpas? Ga je met je vrienden wat drinken, stuur je achteraf per telefoon een Tikkie om de rekening te delen. Om de inhoud van je digitale winkelwagen in een webshop af te rekenen, scan je met diezelfde telefoon een code, zonder enig bankgegeven in te voeren. En zelfs bij een kraam op Koningsdag is handje contantje geen noodzaak meer: die ene euro voor een potje oud-Hollands blikgooien schrijf je ook heel makkelijk over via je bank-app.

  1. Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpreteert

    Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpre­teert

    ‘De allervreselijkste emoji’ noemt cartooniste ‘Niet nu Laura’ het. Ze heeft het over de simpele smiley met de neutrale glimlach, de slightly smiling face genaamd. Het internet barst van de memes over hoe we die emoji ervaren. Is hij gewoon blij? Ironisch? Passief-agressief? Zo’n simpele emoji blijkt voor velerlei uitleg vatbaar. Mediapsycholoog Koen Ponnet onthult waarom.