Criminelen proberen je op te lichten met nepreclame: zo herken je het
Online word je aan alle kanten verleid om op advertenties te klikken. De meeste advertenties hebben een duidelijk doel: koop ons product. Helaas zijn er ook veel nepadvertenties in omloop. Als je daarop klikt raak je mogelijk ook je geld kwijt, maar krijg je er niets voor terug. We leggen uit hoe je deze nepadvertenties herkent.
Matthijs van Nieuwkerk, Ali B, Jort Kelder en John de Mol zouden volgens advertenties allemaal stinkend rijk zijn geworden via bitcoin. Als je op zo’n advertentie klikt lees je hoe jij net zo rijk kan worden. Praktisch iedereen heeft deze advertenties wel eens gezien en velen klikken er ook nog eens op.
,,Mensen horen in hun omgeving dat er iets wordt gedaan met bitcoin en denken: als hij dat kan, kan ik dat ook”, vertelt Marloes Kolthof, directeur van de Fraudehelpdesk. ,,Maar dan weten ze helemaal niet waar ze op moeten letten. Dan zien ze zo’n advertentie met Jort Kelder die verstand heeft van geld en voelt het als een legitiem product.”
Nadat er op de advertentie is geklikt worden mensen verleid om geld te storten als belegging. Dat geld zien ze daarna nooit meer terug. In 2021 zijn er al 413 meldingen gemaakt bij de Fraudehelpdesk rond deze nepadvertenties, waarvan er 370 mensen daadwerkelijk slachtoffer zijn geworden. Deze slachtoffers zijn gezamenlijk 13 miljoen euro afhandig gemaakt.
Voornamelijk ouderen zijn slachtoffer
Voornamelijk vijftigplussers trappen in deze advertenties. ,,Mensen die ouder zijn hebben iets meer spaargeld en tijdens de coronatijd hebben we in het algemeen ook minder geld uitgegeven”, stelt Kolthof. ,,Dan hoor je dat bitcoin hosanna is en snap ik wel dat je erin trapt.”
Volgens Kolthof laten mensen zich tevens vaak niet informeren door hun omgeving, waardoor ze sneller in deze beleggingsfraude trappen. Maar dom vindt ze de slachtoffers allerminst: ,,Er zitten ook mensen tussen die werken in de financiële wereld.”
Meestal worden advertenties op een website niet uitgekozen door dezelfde mensen die de artikelen schrijven. Daardoor kun je er niet altijd vanuit gaan dat een website die je vertrouwt ook automatisch advertenties heeft die te vertrouwen zijn. Er zijn gelukkig verschillende manieren om dergelijke nepadvertenties te herkennen.
Te mooi om waar te zijn
Het belangrijkste is om je gezond verstand te gebruiken. Als een advertentie te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het waarschijnlijk ook zo. Ook moet je oppassen voor opzettelijk ingewikkeld taalgebruik. Met onnodig complexe beleggingsconstructies en mooie grafieken proberen de kwaadwillenden vertrouwen te winnen door zich deskundig voor te doen.
Sta je op het punt om te beleggen, dan is het ook van groot belang om de boel eerst te controleren. Even zoeken op Google kan een belangrijk hulpmiddel zijn. Klopt het bijvoorbeeld dat Ali B. daadwerkelijk iets aanprijst? En wat schrijven anderen over deze partij? Ook zijn de registers van toezichthouder AFM een goede plek om je zoektocht te beginnen.
Wat als je er toch in ben getrapt?
Iedereen kan in een nepadvertentie trappen, omdat de achtergelegen websites heel goed in elkaar steken. Als je slachtoffer bent geworden, is het belangrijk om direct te stoppen met geld overmaken. ,,Meer betalen maakt het probleem groter”, waarschuwt Kolthof.
Daarnaast moet de bank worden ingelicht en moet er aangifte worden gedaan bij de politie. Ook is het aan te raden om melding te maken bij de Fraudehelpdesk, die verder advies kan geven, en de advertentie te rapporteren om de platformen waar deze advertenties op staan te waarschuwen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
Vandaag verschijnt Windows 11: dit is er allemaal nieuw aan
Zes jaar geleden zwoer Microsoft dat het toen geïntroduceerde Windows 10 de allerlaatste versie ooit van het besturingssysteem zou zijn. Nu blijkt het bedrijf toch tot ander inzicht te zijn gekomen en tot 11 te kunnen tellen. Windows 11 verschijnt vandaag, dit is er allemaal nieuw aan. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
Kijken je kinderen naar gamestreamers? Zo weet je of ze niks raars zien
Kinderen spelen tegenwoordig niet alleen games, ze kijken ook naar livestreams waarin gamers en entertainers het voor hen doen. Met name Twitch en YouTube zijn razend populair, maar wat als een streamer problematische dingen begint te roepen of seksueel wordt? We kijken naar hoe je het streamgedrag van je kroost het beste kan monitoren.
-
PREMIUM
Dit zijn de vijf nieuwste phishingtrucs en dít kun je ertegen doen
Internetfraudeurs lichten mensen op door ze te lokken met valse links in e-mails, sms’jes en malafide telefoontjes. Willem Janssens, expert cybersecurity, weet hoe je die herkent. -
-
-
Musk belooft reclamevrij Twitter voor duurder abonnement
Twitter-eigenaar Elon Musk heeft zaterdag in een reeks berichten aangekondigd om binnenkort een duurder abonnement in het leven te roepen, waarbij de gebruikers niet langer reclame te zien zullen krijgen. Dat zou een radicale verandering van het verdienmodel van het platform betekenen. -
Review
Apples nieuwe speakers zijn ook perfect als homecinemaset
In 2017 introduceerde Apple zijn eerste slimme speaker, die hier in Nederland nooit in de winkels verscheen. Wij hadden hier alleen de kleinere mini-variant. Nu heeft Apple weer een nieuwe grote, die verdacht veel lijkt op de eerste. Maar deze wordt wél in ons landje aangeboden.